Viime vuosi oli suomalaisen ydinvoiman kannalta historiallinen – ja tästä kiitos kuuluu isolle joukolle ydinvoima-alan ammattilaisia

4.1.2024

Vuosi 2023 jäi suomalaiseen ydinenergiahistoriaan loistavana, kehityksen vuotena. Kuten Helsingin Sanomat ehti jo ennen joulua kertoa, ydinvoiman tuotanto kasvoi Suomessa tammi-syyskuun aikana ennätyslukuihin. Ja sama tahti jatkui myös viimeisellä neljänneksellä. Näin voidaan todeta nyt kun vuoden 2023 viimeisetkin tuotetut watit on saatu ynnättyä yhteen.


Ennätyksistä huolimatta meillä Olkiluodossa ydinvoiman turvallisuus on aina kaiken tekemisen keskiössä. Ydinturvallisuuden huomiointi vaatii ennakointia, avoimuutta, vastuullisuutta sekä jatkuvaa parantamista.

Kaikkiaan Suomessa tuotettiin vuoden 2023 aikana ydinvoimalla 32,7 terawattitunnin edestä energiaa.
Leijonanosa tästä sähköstä valmistettiin täällä Olkiluodosta, 24,67 TWh. Oma tuotantoennätyksemme meni myös heittämällä uusiksi. Se oli tietysti olettavaakin, olihan meillä nyt ensimmäistä kertaa käytössä kolme kappaletta laitosyksiköitä.

Yhteistyö on onnistumisen avain

Ja vaikka laitosyksiköt, ja etenkin OL3 on saanut valtavan määrän mediahuomiota, se pitää muistaa, että pelkkä tuotantolaitos itsestään, ilman osaavia ihmisiä, ei vielä tuota yhtä ainokaista kilowattia.

Kuluva vuosi, onnistumisineen ja haasteineen, on vaatinut meiltä olkiluotolaisilta paitsi vahvaa ammattitaitoa myös sitoutuneisuutta ja joustamista. TVO on organisaationa siitä onnellisessa asemassa, että näitä kaikkia on myös löytynyt.

Ei ole tosiaan itsestäänselvyys, että viime vuosi oli tuotannollisesti yhtä hyvä kuin mitä siitä tuli. Haasteita ja ratkottavia ongelmia on riittänyt, mutta myös ne olemme selättäneet, niin käyttötoiminnassa, kunnossapidossa, kuin muuallakin organisaatiomme vastuualueilla, hyvässä yhteistyössä sidosryhmiemme kanssa.

Erityisen hienoa on ollut todistaa toistemme tukemista ja auttamista niissä tiukoissa paikoissa. Se on ollut ja tulee jatkossakin olemaan meidän keskeinen vahvuutemme.

Mediavinouma

Pelkästään mediaa (saatikka sosiaalista mediaa) seuraamalla, on kieltämättä saanut saada varsin vinoutuneen kuvan siitä, mitä täällä on saatu aikaan.

Uutismaailma näyttää noudattavan uutislogiikkaa, joka tarkoittaa sitä, että kaikki huono on lähes aina uutisena parempi kuin hyvä. Se, että joku toimii oletetusti ja hyvin, on oikeastaan jopa anti-uutinen. Sellaisesta ei kiinnostavaa otsikkoa tai lööppiä rustata. Tilanne on tyystin toinen kuin jotain poikkeuksellista
tapahtuu.

OL3:n kohdalta tämä konkretisoitui kristallinkirkkaasti marraskuussa, jolloin OL3-laitosyksikkö putosi kahden viikon aikana verkosta kahteen otteeseen. Asiana se oli kehno, mutta uutisena hyvä. Juuri sellainen, joka leviää kulovalkean tavoin myös sosiaalisessa mediassa.

Monelta tuntuu kuitenkin tyystin unohtuvan se puoli, että itse asiassa ennen marraskuuta laitos oli toiminut ilman minkäänlaisia teknisiä häiriöitä komeasti noin kahdeksan kuukautta.

Kuten tiedotteessa eilen kerroimme, säännöllisen sähköntuotannon alkamisen jälkeen OL3:lla on ollut tuotannollisia tunteja 6155 ja tuotantokatkoksia vain 84 tuntia.

Voin siis edelleen toistaa Talouselämä-lehdelle keväällä antamani kommentin siitä, että OL3 on toiminut hirveän hyvin.

Hyvin mielin uuteen vuoteen

Ja koska nyt meillä on takana vasta yksi (edelleen vajaa) kokonainen tuotantovuosi, voidaan laitoksen varaan laskea tulevaisuudessa varsin paljon. Ydinvoima-alalla kun käyttökokemuksella ja jatkuvalla kehittämisellä on aivan keskeinen rooli. Tästä meiltä löytyy tältä tontilta kaksi käytännön esimerkkiä eli tietysti OL1 ja OL2.

Niistä meistä molemmista on takana kokemusta jo yli 40 vuotta, ja niiden käyttöhäiriöt ovat olleet jo vuosikausia todella harvinaisia, jopa maailman kärkikastia. Näin oli asianlaita myös viime vuonna, kuten tilastot kertovat.

Mikään ei estä, että myös OL3:n osalta pääsemme tulevina vuosina samoihin lukuihin, sillä tätä edellä mainittua arvokasta käyttökokemusta me kartutamme nyt täällä Olkiluodossa myös OL3:n osalta joka ikinen päivä. Sanoisin, että tähän vuoteen lähdetään siis kaikin puolin erinomaisen hyvistä asetelmista.

Ja tästä kiitos kuuluu paitsi kollegoilleni täällä Olkiluodossa myös laajemmin kaikille sidosryhmillemme. Ydinvoima-ala on ehdottomasti joukkue-, ei yksilölaji. Kaikessa tekemisessä meidän pitää olla nöyriä. Ydinvoiman tuottaminen on uniikkia ja se vaatii paljon työtä. Olemme matkalla jatkuvan parantamisen hengessä, ja tällä tiellä on hieno jatkaa myös alkaneeseen vuoteen.

Teksti: Marjo Mustonen
K‍uva: Tapani Karjanlahti