Valmiusharjoitus oli monen tahon yhteisponnistus

9.10.2024

Olkiluodon saarella ja sen lähialueilla nähtiin viime viikolla merkittävästi tavallista enemmän virkapukuja, veneitä sekä muita viranomaisten kulkuneuvoja. Syynä tähän oli 1.-3. lokakuuta järjestetty OLKITURVA-24-valmius- ja turvajärjestelyharjoitus.

Sen tavoitteena oli harjoitella yhteistyötä haastavassa viranomaisjohtoisessa tilanteessa sekä varmistaa, että kaikki Olkiluodon turva- ja valmiusjärjestelyt ovat reilassa ydinturvallisuuden takaamiseksi. Voimalaitosalueen sisäpuolella harjoituksen varsinainen pääpäivä oli keskiviikko, jolloin alueella toteutettiin uhkatilanneharjoitus sekä harjoitukseen vapaaehtoisesti osallistuneen henkilöstöjoukon evakuointi meriteitse.

- Olkiluotolaisista tämä koski reilua sataa henkeä, kertoo TVO:n vanhempi yritysturvallisuusasiantuntija Anni Lähdeoja, joka oli mukana myös harjoituksen suunnittelussa.

Teollisuuden Voiman valmiusorganisaation lisäksi harjoitukseen osallistuvat muun muassa Lounais-Suomen poliisilaitos, Rajavartiolaitos, Helsingin poliisilaitos, Satakunnan hyvinvointialue sekä Säteilyturvakeskus.

Erikoisuutena evakuointi meriteitse

Tarkempia yksityiskohtia harjoituksen sisällöstä ei avata, mutta se voidaan kertoa, että harjoituksen skenaariona oli tällä kertaa poliisivetoinen tilanne, jossa laitosalueelle oli tunkeutunut sinne kuulumattomia ihmisiä. Skenaariossa harjoiteltiin paitsi Olkiluodon turvallisuusorganisaation ja viranomaisten välistä yhteistyötä, myös esimerkiksi henkilöstön evakuointia.

- Harjoittelemme säännöllisesti kokoontumista ja evakuointeja, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun henkilöstöä vietiin pois saarelta meriteitse. Evakuointi toteutettiin yhdessä rajavartiolaitoksen kanssa. Näin varmistettiin, että meillä on kyvykkyyttä myös tämänkaltaiseen toimintaan ja yhteistyöhön, Lähdeoja sanoo.

Kaiken kaikkiaan Lähdeoja on tyytyväinen harjoituksen kulkuun.

- Meillä on myöhemmin vielä viranomaisten kanssa harjoituksen tarkempi läpikäynti, jossa katsotaan yhteisesti harjoituksen pohjalta nousseita kehitystoimenpiteitä. TVO:n osalta voin kuitenkin jo nyt todeta harjoituksen menneen hyvin. Toki isossa harjoituksessa, jossa on paljon toimijoita ja toimintatapoja, tunnistetaan aina myös kehitettävääkin. Ja se on tietysti harjoitusten tavoitekin.

Olkiluodossa järjestetään säännöllisesti turvallisuuteen liittyviä harjoituksia. Nyt toteutetun kaltainen poliisivetoinen harjoitus järjestetään kolmen vuoden välein, samoin pelastuslaitosvetoinen harjoitus.

Ohessa muutama otos harjoituksen tiimellyksestä:

Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Johanna Innola ja Tapani Karjanlahti