TVO on jättänyt Rauman kaupungille suunnitteluvarauspyynnön mahdolliselle uudelle akkuenergiavarastolle

17.10.2024

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on jättänyt suunnitteluvarauspyynnön Lakarin teollisuusalueella olevan teollisuustontin varaamisesta TVO:n tarpeisiin. Varauksen myöntämisestä päättää Rauman kaupunginhallitus kokouksessaan maanantaina 21. lokakuuta. TVO suunnittelee mahdollisen akkuenergiavaraston rakentamista kyseiselle tontillle.

Kuva on Olkiluodossa käyttöönottovaiheessa olevalta akkuenergiavarastolta.

Teollisuustontin suunnitteluvarauspyyntö tehtiin Raumalle kantaverkkoyhtiö Fingridin suosituksesta. Kantaverkkoyhtiön mukaan akkuvarasto ei ole liitettävissä Olkiluodon 110 kV kytkinasemaan. Rauma on myös logistisesti TVO:n toiminnan kannalta hyvä vaihtoehto ja Rauman kaupunki on suhtautunut TVO:n alustaviin suunnitelmiin positiivisesti.

Jos TVO tekee päätöksen uuden akkuenergiavaraston rakentamisesta, ajoittuu sen käyttöönotto vasta vuosien päähän. TVO:n tämänhetkisen arvioin mukaan uusi akkuenergiavarasto voisi olla käytössä noin 2–3 vuoden kuluessa toimitussopimuksen solmimisesta.

Olkiluodossa jo sijaitsevan, mutta vielä käyttöönottovaiheessa olevan akkuenergiavaraston tapaan myös suunnitteilla olevaa varastoa voitaisiin tarjota osaksi kantaverkon suojausjärjestelmää, niin kutsuttua järjestelmäsuojaa. Järjestelmäsuojaa tarvitaan sähköjärjestelmän tasapainottamiseksi esimerkiksi silloin, kun Olkiluoto 3 irtoaa verkosta äkillisesti häiriötilanteessa.

Kuva: Tapani Karjanlahti