”Kesäharjoittelu on loistava mahdollisuus oppia uutta ydinalasta”
Samuel Kilby, 22, ja Aapo Korkeala, 26, aloittivat ”kesätyönsä” hyvissä ajoin, sillä heidän pestinsä TVO:n säteilysuojelutiimissä alkoi jo 12. helmikuuta eli sopivasti ennen OL3:n vuosihuollon alkamista.
Aapo Korkealalle harjoittelun aloittaminen sydäntalven aikaan ei aiheuttanut monimutkaisia järjestelyjä, sillä merenkulun insinööriopinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK) ovat loppusuoralla ja kurssit lähestulkoon suoritettu. Opinnäytetyökin on tekeillä.
- Olin säteilysuojelussa ensimmäistä kertaa viime keväänä. Silloin työskentelin apuvalvojana, nyt säteilyvalvojana. Viime vuodesta jäi niin hyvät fiilikset, että tiesin jo silloin palaavani tänne uudelleen, kertoo Mänttä-Vilppulasta kotoisin oleva Korkeala.
Korkealan päivät noudattavat tiettyä rytmiä. Työpäivä alkaa toimistolla päivän tehtävien suunnittelulla.
- Sen jälkeen lähdemme laitokselle ja aloitamme säteilyvalvonnan tehtävät. Niihin sisältyy esimerkiksi huonetilojen säteilytasojen seurantaa. Vuosihuoltojen aikana tilat tarkistetaan ennen huoltotöiden aloittamista. Tänä vuonna tavoitteeni on kartuttaa omaa osaamistani säteilyvalvonnasta ja oppia toimimaan rutiininomaisesti OL3-laitosyksikössä.
Vaikka Korkeala pian valmistuu merenkulun insinööriksi, ydinala kiehtoo.
- Ydinvoima on aina kiinnostanut minua. Pidän sitä ympäristön kannalta kestävänä tapana tuottaa energiaa. Kesäharjoittelu on loistava mahdollisuus oppia uutta ydinalasta, hän miettii.
Korkealan pesti kestää toukokuun loppuun, mutta jatkoakin on lupailtu.
- Tällä hetkellä suunnitteilla on pitää ensimmäistä kertaa kesäloma lukion jälkeen, mutta eihän sitä vielä varmasti tiedä, mihin kesäksi päätyy.
”Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto kiinnosti”
LUT-yliopistossa Lappeenrannassa kolmatta vuotta energiatekniikkaa opiskeleva Samuel Kilby työskentelee apusäteilyvalvojana näillä näkymin kaikkien laitosyksiköiden vuosihuoltojen ajan. Ensimmäisen kosketuksen työhön ydinlaitosympäristössä Kilby sai kesällä 2023 Loviisassa, silloinkin apusäteilyvalvojana.
- Nyt hain TVO:lle työharjoitteluun, sillä haluan kehittää säteilyvalvontaan liittyviä taitoja ja lisätä tuntemusta ydinalasta. Säteilyvalvonnan työtehtävät ovat monipuolisia ja työssä on hyvä mahdollisuus tutustua ydinvoimalaitoksen prosesseihin ja vuosihuoltoihin. Tietenkin myös mahdollisuus olla mukana OL3:n ensimmäisessä vuosihuollossa kiinnosti, kertoo Kilby, joka on kotoisin Jokioisilta Kanta-Hämeestä.
Työsuhteen alussa uusilla harjoittelijoilla on kolmisen viikkoa perehdytystä työympäristöön ja vuosihuoltojen aikaisiin työtehtäviin.
- Vuosihuoltojen aikana työpäivät koostuvat rutiininomaisista työtehtävistä, kuten työkohteiden varustetilanteiden tarkastamisesta ja ylläpidosta. Työtehtäviin kuuluu myös kontaminaatioseurantaa sekä lisäkenkärajojen muodostamista ja purkamista, Kilby tarkentaa.
Kilbyn kandidaatintyö on loppusuoralla ja ensi syksynä hän siirtyy opiskelemaan diplomi-insinööriksi suuntautumisvaihtoehtonaan ydintekniikka. Sivuaineena hänellä on laskennallinen tekniikka.
- Suoritin opintojani melko nopealla tahdilla toisen opiskeluvuoden aikana, joten tämä kevät on opintojen puolesta melko kevyt. Minua kiinnostavat ydinalalla erityisesti reaktorifysiikka ja -mallinnus, joihin haluan opinnoissani syventyä. Vielä en osaa sanoa, onko tulevaisuuden työpaikka energiayhtiössä, tutkimuslaitoksessa vai yliopiston tutkimusryhmässä. Toisaalta myös mahdollisuus työskennellä ulkomailla tuntuu kiehtovalta.
Kilby majoittuu työharjoittelujaksonsa aikana pienessä yksiössä Olkiluodon majoituskylässä.
- Tiedustelin onneksi majoituskylän asuntojen saatavuutta hyvissä ajoin, joten asumisjärjestelyt onnistuivat helposti. Suunnitelmissa on keväällä ja alkukesästä tutustua perusteellisemmin Olkiluotoon ja sen monipuoliseen luontoon.
Teksti: Timo Sillanpää
Kuvat: Tapani Karjanlahti