Olkiluoto 3:lla tapahtui kesäkuussa säteilyaltistus nostinlaitteen korjaustöiden yhteydessä

6.9.2024

Neljä henkilöä altistui lyhytaikaisesti nostinlaitteen korjaustöiden yhteydessä korkeille säteilyn annosnopeuksille Olkiluoto 3 -laitosyksiköllä kesäkuussa 2024. Altistus tapahtui koepolttoaine-elementin noston yhteydessä. Tapahtumasta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Apunostinlaitteen koepainona käytettiin koepolttoaine-elementtiä, joka ei sisällä polttoainetta. Koe-elementin sisällä oli kuitenkin reaktorissa käytetty säätösauva, joka oli radioaktiivinen.

Nosto keskeytettiin välittömästi säteilymittareiden hälytysten vuoksi ja koe-elementti laskettiin takaisin veden alle. Tapahtuman seurauksena suurin henkilökohtainen annos oli 40 µSv *), eikä siitä aiheutunut henkilövahinkoja.

Tapahtuman syiksi tunnistettiin epäselvät vastuut, hallinnollisten menettelyjen ja ohjeiden puutteet sekä kommunikoinnin puutteet. Tapahtuman estämiseksi ei ollut myöskään teknisiä esteitä, mikä olisi estänyt koe-elementin nostamisen veden pinnan yläpuolelle.

TVO käynnisti toimenpiteet vastaavanlaisen tapahtuman ehkäisemiseksi heti tapahtuman jälkeen. Jatkossa kaikki työt, jotka sisältävät koe-elementtien käsittelyä, hoidetaan samanlaisin hallinnollisin vaatimuksin kuin varsinainen polttoaineenkäsittely. Lisäksi koe-elementtien käsittelyä ja merkintöjä selvennetään ja vedenpinnan ylittävissä nostoissa vaaditaan aina säteilysuojeluhenkilöstön läsnäoloa.

TVO on toimittanut asiaa koskevan erikoisraportin Säteilyturvakeskukselle (STUK) hyväksyttäväksi 6. syyskuuta 2024. TVO arvioi tapahtuman vakavuusasteen kansainvälisen INES-luokitusjärjestelmän mukaisesti luokkaan 1**). STUK määrittää lopullisen INES-luokan erikoisraportin käsittelyn yhteydessä. Vaikka tapahtuman arvioitu perusluokka on 0, TVO korotti sitä yhdellä, koska puutteita on tunnistettu radioaktiivisen komponentin hallinnassa.

*) 1 mSv on 1000 µSv. STUK:n määräämä säteilytyöntekijän vuosittainen annosraja vuoden aikana on 20 mSv. 40 µSv vastaa noin 8 tunnin lentomatkan aikana saatua säteilyannosta.

**) Ydinlaitoksella sattuvien tapahtuminen vakavuusaste luokitellaan kansainvälisen luokituksen mukaisesti. INES-asteikolla on seitsemän eri vakavuusluokkaa, joista luokat 4-7 luokitellaan onnettomuudeksi, luokat 1-3 turvallisuutta heikentäneeksi tapaukseksi ja luokka 0 poikkeukselliseksi tapahtumaksi, jolla ei ole turvallisuusmerkitystä.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Johanna Aho, Viestintäpäällikkö, puh. 040 729 0822