Sähköinsinööri Rolle Viertola tykkää työstään ja rohkaisee alalle

20.4.2022

Rolle Viertola toimii sähköinsinöörinä TVO:lla. Koulutukseltaan hän on sekä lentokoneasentaja että sähkö- ja automaatioinsinööri. Viertola toivoo, että ihmiset hakisivat rohkeasti TVO:n tarjoamia työpaikkoja, sillä ne ovat mielenkiintoisia. Ydinalaa ei tarvitse osata, sillä siihen liittyvät asiat opetetaan ja perehdytetään kunnolla. Työnantajana TVO on erittäin vakaa ja luotettava.

Tehdessään opinnäytetyötä silloisen työnantajansa palveluksessa Viertolan tehtäviin kuului Olkiluoto 3:n (OL3) rakentamisvaiheen asennustyöt. Valmistuttuaan vuonna 2017 hän haki TVO:lle töihin. Hakuprosessia hän kuvailee joustavaksi, sillä siinä mietitään yhdessä hakijan intressejä ja pyritään löytämään mieleisin toimenkuva. Viertola toivookin, että ihmiset hakisivat rohkeasti esimerkiksi asiantuntijan töitä ydinalalta. Hän tietää, että moni asettaa itselleen turhaan kynnyksiä.

- Monella saattaa olla sellaisia mielikuvia, että pitää olla jotenkin superhyvä voidakseen hakea ydinalalle ja asiantuntijatöihin. Asiantuntijuus on kuitenkin samanlaista työtä kuin muussakin teollisuudessa ja asiantuntijana voi toimia nuorikin henkilö. Työnantaja kouluttaa ja perehdyttää ydinturvallisuuteen. Lisäksi apua ja ymmärrystä saa kollegoilta aina kun tarvitsee, hän valaisee.

- Koulussa saa teorian, mutta työ opettaa tekijäänsä niin täällä kuin muilla toimialoilla. Eikä koskaan kukaan ole tullut sanomaan, että: ”Kyllä sun olisi jo pitänyt tuo tietää”, Viertola kertoo.

Tiimityötä paikalla ja etänä

Sähköinsinöörin työt koostuvat eripituisista ja -laajuisista projekteista. Tiimeihin kuuluu yleensä suunnittelijoita, asiantuntijoita sekä kunnossapidon henkilöstöä. Tiimit koostetaan aina kunkin projektin tarpeiden mukaisesti. Sähköinsinööri tarkistaa erilaisia OL3:een liittyviä dokumentteja, kuten laitosvalmistajan laatimia dokumentteja. Lisäksi hän suunnittelee muutoksia ja parannuksia järjestelmiin sekä muihin tarpeisiin.

Jo ennen koronaa TVO:lla tehtiin etätöitä. Alkuun etäpäiviä oli yksi viikossa, sitten niitä lisättiin kahteen päivään. Korona-aikana etäpäiviä on voinut pitää haluamansa määrän.

Työtä tehdään pääsääntöisesti päätteen äärellä, joten töitä voi mainiosti tehdä etänä. Myös palaverit hoituvat näppärästi erilaisten yhteistyösovellusten välityksellä.

- Käytäntö tuo mukavaa joustoa työviikkoihin, Viertola iloitsee.

Suomen suurinta ilmastotekoa tekemässä

Kysyttäessä unelmien työpaikasta Viertola ei osaa vastata. Pienen tuumailun jälkeen hän mainitsee nikkaroinnin, mutta leipää sillä ei ehkä saisi pöytään. Pidän tästä työstä ja samalla olen osaltani tekemässä Suomen suurinta ilmastotekoa – eihän tässä edes osaa unelmoida muusta, hän naurahtaa.

- Esimerkiksi automaatioalalla työt ovat täysin riippuvaisia tilauksista ja ilmailun alalla on ollut osaltaan turbulenssia, jolloin lentokoneasiantuntijat joutuvat hakemaan muita töitä. Kyllä tämä on minulle sellainen pitkän tähtäimen työpaikka, ja toivon että moni muukin hakeutuu meille töihin, hän sanoo.