Olkiluoto 3 -laitosyksikön reaktoripaineastia saapui Olkiluotoon

4.1.2009

Yksi Olkiluoto 3 -laitosyksikön (OL3) pääkomponenteista, reaktoripaineastia, saapui 4.1.2009 merikuljetuksena Olkiluotoon. Ydinreaktorin keskeisin osa, uraanipolttoainesydän, asennetaan paineastian sisälle. Reaktoripaineastian kokonaispaino kansineen on 526 tonnia.

OL3:n reaktoripaineastia on valmistettu Japanissa Japan Steel Works'n ja Mitsubishi Heavy Industries'n tehtailla. Työt alkoivat lokakuussa 2003. TVO:n edustaja on ollut valvomassa valmistusta, ja myös Säteilyturvakeskus on valvonut töitä paikan päällä tehdyin tarkastuksin. Valmiin komponentin painekoe tehtiin onnistuneesti lokakuussa 2008. Merikuljetus Suomeen alkoi lokakuun lopulla. Paineastia saapui 3.1.2009 Rauman satamaan, josta matka jatkui merikuljetuksena Olkiluotoon.
Reaktoripaineastia varastoidaan työmaalla, kunnes reaktorirakennus on valmistunut ja rakennuksen päänosturi on asennettu. Sen jälkeen paineastia siirretään paikoilleen reaktorirakennukseen materiaaliluukun kautta.

Sekä reaktoripaineastia että sen kansi on valmistettu taotusta ferriittiteräksestä. Paineastian ja kannen sisäpuoli on lisäksi pinnoitettu ruostumattomalla teräksellä korroosion estämiseksi. Reaktoripaineastian ja sen kannen yhteispaino on 526 tonnia.

Lisätietoja antavat:
Jouni Silvennoinen, johtaja, projekti, puh. (02) 8381 4100
Käthe Sarparanta, OL3 viestintäpäällikkö, projekti, puh. 0500 723 656.