Vuosihuollot Olkiluodossa loppusuoralla

20.5.2009

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuollot ovat edenneet loppusuoralle Yhteistyöllä ydinvoimaa -iskulauseen merkeissä. OL1:n lyhyt polttoaineenvaihtoseisokki alkoi 3. toukokuuta ja kesti runsaat kahdeksan vuorokautta. OL2:lla on menossa huoltoseisokki, jonka suunniteltu kesto on noin 15 vuorokautta. Uusi vuosihuoltorakennus, joka on samalla yhteinen sisäänkulkupiste molemmille laitosyksiköille, on nyt ensimmäistä kertaa käytössä.

Ykkösyksikön suuria töitä polttoaineenvaihdon lisäksi olivat mm. yhden pääkiertopumpun huolto, muutamat reaktorin sisäpuoliset tarkastukset ja yhden matalapaineturpiinin tarkastus. Tarkastukset osoittivat laitosyksikön olevan hyvässä kunnossa uutta käyttöjaksoa varten.

Kakkosyksikön huoltoseisokin merkittävimpiä töitä polttoaineenvaihdon lisäksi ovat mm. sammutetun reaktorin jäähdytysjärjestelmän venttiilin vaihto, reaktorin suojarakennuksen tiiveyskoe sekä kahden matalapaineturpiinin tarkastukset. Polttoaineen siirtokoneessa ilmennyt häiriö on aiheuttanut vuosihuoltoaikatauluun runsaan vuorokauden viivästymisen. Siirtokoneen korjaustoimenpiteet ovat loppuvaiheessa.

Uusi, ns. kaksoismonitoroinnilla varustettu vuosihuoltorakennus on otettu käyttöön. Kaksoismonitorointi tarkoittaa, että laitosyksiköiltä ulos tultaessa kuljetaan kahden eri henkilömonitorin läpi, ja näin varmistetaan, ettei radioaktiivista kontaminaatiota kulkeudu voimalaitoksen ulkopuolelle. Käyttöön on otettu myös laitosyksiköiden välinen yhdyskäytävä, joka helpottaa henkilökulua sekä laitteiden ja työkalujen siirtoa laitosyksiköiden välillä.

Tämänkertaisten vuosihuoltojen kokonaiskustannus on noin 13 miljoonaa euroa. TVO:n oman väen lisäksi vuosihuoltotöissä on urakoitsijoiden työvoimaa enimmillään noin 800 henkilöä, joista noin 700 suomalaista. Koska Olkiluodon majoitustilat ovat kokonaan OL3-projektin käytössä, on urakoitsijoiden työntekijöille varattu majoitustiloja Eurajoen, Rauman ja Porin majoitusliikkeistä.



Lisätietoja antavat:
Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 8381 2100
Vuosihuoltotoimiston päällikkö Mauri Hakola, puh. (02) 8381 2900.