Olkiluoto 3 harjakorkeudessa

11.11.2009

TVO:n kolmas ydinvoimalaitosyksikkö, ensimmäinen kolmannen sukupolven yksikkö maailmassa, on saavuttanut harjakorkeuden. Tänään vietettyjen harjannostajaisten juhlapuheen piti sisäasiainministeri Anne Holmlund. Juhlapuhujat korostivat hankkeen merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, sen energiahuollolle ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiselle sekä ydinvoima-alan maailmanlaajuiselle kehitykselle.

TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua totesi tervetuliaispuheessaan TVO:n muuttuneen neljän vuosikymmenen aikana teollisuuden ydinvoimayhtiöstä yhtiöksi, joka tuottaa sähköä koko suomalaiselle yhteiskunnalle. - Nyt juhlittavan Olkiluoto 3:n sähköä tullaan käyttämään laajasti eri puolilla Suomea ja hyöty jakautuu näin koko yhteiskunnalle, Tanhua sanoi.

Tanhua muistutti, että Olkiluoto 1 ja 2 ovat 1970-luvun standardilaitoksia, joiden teknistä elinikää on jatkuvalla kehittämisellä pystytty pidentämään ja parantamaan yksiköiden turvallisuutta ja luotettavuutta siten, että jo nyt Olkiluodosta on toimitettu ympäri Suomen yli 360 TWh puhdasta sähköä. - TVO halusi ja tilasi kaikki uusimmat turvallisuuskriteerit täyttävän laitoksen. Sen me tulemme myös saamaan. OL3 tulee täyttämään kaikki sille asetetut turvallisuus- ja tekniset vaatimukset ja valmistuessaan se on maailman nykyaikaisin ydinvoimalaitosyksikkö, Tanhua painotti.

Korkea turvallisuuskulttuuri ja sen ylläpitäminen ovat olleet osa normaalia toimintaa suomalaisten ydinvoimalaitosten käytössä jo pitkän aikaa. Projektijohtaja Jouni Silvennoinen kertoi, että OL3 projektissa turvallisuuskulttuuria on haluttu tuoda konkreettiseksi tekemiseksi projektiorganisaatiossa ja myös työntekijätasolla. Tässä on osin tehty uraauurtavaa työtä. - OL3 on iso ja haastava projekti, joka on antanut valtavan määrän jatkossa hyödynnettävää tietoa, taitoa ja kokemusta. Tätä ainutlaatuista kokemusta on kertynyt paitsi TVO:lle ja sen henkilökunnalle myös alihankintaketjuille, viranomaisille, tutkimuslaitoksille sekä laitos- ja laitetoimittajille sekä Suomessa että maailmalla, Silvennoinen sanoi.

Omassa puheessaan laitostoimittajan edustaja, projektijohtaja Jean-Pierre Mouroux kiitti rakennusprojektin työntekijöitä. - Tämä tiimi, noin 4 000 henkeä, on täysin sitoutunut ja kykeneväinen voittamaan hankkeen haasteet ja viemään sen päätökseen varmistaen ensiluokkaisen turvallisuuden ja laadun. OL3 on ensimmäinen kolmannen sukupolven laitosyksikkö ja tunnemme päivittäin, kuinka koko ydinvoima-ala herkeämättä seuraa työmme edistymistä Olkiluodossa. 

Suomen viidennen ydinvoimalaitosyksikön, Olkiluoto 3:n, rakentaa avaimet käteen -toimituksena AREVA NP:n ja Siemensin muodostama konsortio. OL3 on EPR-tyyppiä (European Pressurized water Reactor). Laitosyksikön sähköteho on noin 1 600 MW. OL3:n tekniset perusratkaisut perustuvat uusimmista eurooppalaisista laitosyksiköistä saatuihin hyviin kokemuksiin. Uusia teknisiä ratkaisuja on lisätty maltillisesti kehittämällä edelleen turvallisuutta, tuotantokykyä ja luotettavuutta. OL3:n sähköntuotanto on lisäksi edeltäjiään tehokkaampaa ja taloudellisempaa. Myös radioaktiivista jätettä syntyy vähemmän tuotettua megawattituntia kohden, koska polttoainetta pystytään hyödyntämään tehokkaammin. Olkiluodon kolmannen yksikön vuotuinen sähköntuotanto tulee olemaan noin 13 miljardia kilowattituntia.

Haastattelupyynnöt:
Tiedottaja Susan Pietilä, puh. (02) 8381 5205.

Ministeri Anne Holmlund julkaisee aiheesta oman tiedotteensa tänään.