Olkiluodon voimalaitoshistorian suurin uudistushanke hyvässä vauhdissa

24.5.2010

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen historian suurin vuosihuolto OL1:llä etenee hyvää vauhtia Turvallisesti tuotantoon -iskulauseen merkeissä. Suuria töitä ovat mm. matalapaineturbiinien ja reaktorin höyrylinjojen sisempien eristysventtiilien vaihto. Vuosihuolto päättyy kesäkuun puolivälissä.


Tämän kevään vuosihuollot alkoivat kakkosyksikön polttoaineenvaihtoseisokilla, joka alkoi heti vapun jälkeen 2.5. ja kesti noin 12 vuorokautta. Tämän lyhyen seisokin suurimmat työt olivat polttoaineenvaihdon lisäksi reaktorin suojarakennuksen tiiveyskoe sekä kahden matalapaineturbiinin tarkastukset.

Ykkösyksiköllä on tänä vuonna Olkiluodon laitoshistorian suurin vuosihuolto, jonka suuriin töihin kuuluvat mm. kaikkien neljän matalapaineturbiinin vaihto, generaattorin jäähdytysjärjestelmän uusinta, päämerivesipumppujen uusinta, turbiinilauhduttimen sisäpuolisten väliottolinjojen uusinta sekä reaktorin höyrylinjojen sisempien eristysventtiilien vaihto. Turbiinilaitoksen hyötysuhteen paraneminen lisää laitosyksikön nettosähkötehoa noin 25 MW. Ykkösyksikön vuosihuollon suunniteltu kesto on noin 26 vuorokautta. Ensi vuonna vastaava suuri huoltoseisokki on vuorossa kakkosyksiköllä.

- Meillä on Olkiluodossa periaatteena se, että pidämme laitosyksiköt sellaisessa kunnossa, että niillä on aina 40 vuotta teknistä elinikää jäljellä. Näin varmistamme laitoksen luotettavan ja turvallisen toiminnan. Nyt käynnissä oleva laitteistojen ja järjestelmien uudistushanke on laitoksen historian suuri, sen kokonaiskustannus on 160 miljoonaa euroa, kertoo tuotantojohtaja Mikko Kosonen.

TVO:n oman väen lisäksi vuosihuoltoihin osallistuu urakoitsijoiden työvoimaa enimmillään noin puolitoista tuhatta henkilöä, joista noin 1 200 on suomalaisia. Olkiluodon majoituskylät ovat vuosihuoltoväen käytössä, ja niissä on majoittujia enimmillään noin 550 henkilöä.

Lisätietoja:
Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. 02 8381 2100
Tuotantopalvelut-toimiston päällikkö Mauri Hakola, puh. 02 8381 2900.