TVO:n ydinvoimalaitoksella historian suurin vuosihuolto ja hyvä tuotantovuosi

3.1.2011

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ykkösyksiköllä tehtiin vuonna 2010 TVO:n historian suurin vuosihuolto. Tehtyjen laitosparannusten ansiosta ykkösyksikön nettosähköteho kasvoi lähes 20 megawattia. Olkiluoto 1:n nimellinen nettosähköteho korotettiinkin heinäkuun alussa 860 megawatista 880 megawattiin. - Periaatteenamme on pitää Olkiluodon laitosyksiköt uudenveroisessa kunnossa käyttämällä niitä huolellisesti sekä kehittämällä ja uusimalla niitä koko ajan. Ykkösyksiköltä saadaan nyt merkittävästi lisää nettotehoa pelkästään paremman turbiinihyötysuhteen ansiosta. Polttoainetta ei kulu yhtään entistä enempää, joten kyseessä on myös huomattava energiatehokkuusinvestointi, sanoo tuotantojohtaja Mikko Kosonen.

Olkiluoto 1:n huoltoseisokin suurimpiin töihin kuuluivat mm. kaikkien neljän matalapaineturbiinin vaihto, generaattorin jäähdytysjärjestelmän uusinta, päämerivesipumppujen uusinta, turbiinilauhduttimen sisäpuolisten väliottolinjojen uusinta sekä reaktorin höyrylinjojen sisempien eristysventtiilien vaihto. Huoltoseisokki kesti runsaat 26 vuorokautta. Olkiluoto 2:lla vastaavat suuret uudistukset lisättynä generaattorin vaihdolla ovat vuorossa tämän vuoden touko-kesäkuussa.

Voimalaitoksen tuotantotulos oli hyvä, vaikka edellisvuoden ennätystuloksesta jäätiinkin ykkösyksikön pitkän huoltoseisokin takia. Olkiluoto 1 tuotti 11. parhaan tuloksensa, 7,0 TWh (terawattituntia), ja sen käyttökerroin oli 91,8 prosenttia. Olkiluoto 2:n vuosituotanto 7,2 TWh oli laitosyksikön kolmanneksi paras. Kakkosyksikön käyttökerroin oli 95,2 prosenttia. Voimalaitoksen kokonaistuotanto oli lähes 14,2 TWh. Laitosyksiköiden yhteinen käyttökerroin 93,5 prosenttia on korkeaa kansainvälistä tasoa.

Lisätietoja:
Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 8381 2100