TVO:n historian laajin vuosihuolto täydessä vauhdissa

19.5.2011

TVO:n ydinvoimalaitoksen tähän asti suurin vuosihuolto etenee Olkiluoto 2 -laitosyksiköllä hyvää vauhtia. Laitosparannusten ansiosta Olkiluoto 2:n turvallisuus paranee entisestään, ja laitosyksikön nettosähkötehon odotetaan kasvavan lähes 20 megawattia turbiinilaitoksen hyötysuhteen parantuessa. Olkiluoto 1:llä vastaavanlainen suuri vuosihuolto oli viime vuonna.


- Olkiluoto 2:n lähes neljä viikkoa kestävä vuosihuolto on voimalaitoksen historian laajin. Sen merkittävimpiä töitä ovat matalapaineturbiinien, lauhduttimen sisäpuolisten väliottohöyrylinjojen, generaattorin ja sen jäähdytysjärjestelmän sekä lauhteenpuhdistuksen automaation, päähöyrylinjojen sisempien eristysventtiilien, pienjännitekojeistojen ja päämerivesipumppujen uusinnat. Turbiinilaitoksen hyötysuhteen paraneminen lisää laitosyksikön nettosähkötehoa noin 20 megawattia. Saman verran lisätehoa saatiin viime vuonna Olkiluoto 1:n uudistustöiden tuloksena, kertoo tuotantojohtaja Mikko Kosonen.

Vuoden 2011 vuosihuollot alkoivat vapunpäivän iltana, jolloin Olkiluoto 1 irrotettiin valtakunnan kantaverkosta. Olkiluoto 1:llä oli tänä vuonna lyhyt polttoaineenvaihtoseisokki, jonka pituudeksi tuli vajaat yhdeksän vuorokautta. Polttoaineenvaihdon lisäksi tehtiin ennakkohuoltotöitä sekä tarkastuksia ja koestuksia.

- Periaatteenamme on pitää laitosyksiköt sellaisessa kunnossa, että niillä on aina 40 vuotta teknistä elinikää jäljellä. Näin varmistamme niiden turvallisen ja luotettavan toiminnan. Nyt valmiiksi tulevan laitteistojen ja järjestelmien uudistushankkeen kokonaiskustannus on noin 160 miljoonaa euroa, Kosonen sanoo.

TVO:laisten lisäksi vuosihuolloissa työskentelee urakoitsijoiden väkeä enimmillään noin puolitoista tuhatta henkilöä, joista noin 1 200 on suomalaisia. Olkiluodon majoituskylät ovat vuosihuoltoväen käytössä, ja niissä majoittuu enimmillään noin 550 työntekijää.

Lisätietoja:
Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 8381 2100
Tuotantopalvelut-toimiston päällikkö Mauri Hakola, puh. (02) 8381 2900