Säteilyturvakeskuksen tutkinta Olkiluoto 3:n varavoimadieselgeneraattoreiden (EDG) hankintaketjusta valmistunut

30.6.2011

Säteilyturvakeskus on tänään julkistanut raporttinsa Olkiluoto 3:n varavoimadieselgeneraattoreiden (EDG) ja niiden tukijärjestelmien hankintaketjuun kohdistuneesta tutkinnasta. Tutkintaraportti suosituksineen on toimitettu TVO:lle jo aiemmin.

Tutkinta on kohdistunut TVO:hon, laitostoimittajaan, laitostoimittajan alihankkijoihin sekä Säteilyturvakeskukseen. Tutkinnan perusteella on annettu suosituksia toiminnan parantamiseksi. Tutkintaraportissa annetut suositukset otetaan huomioon TVO:n toiminnassa. Osa suosituksista on jo toteutettu.


Tutkinnan taustalla on se, että OL3 varavoimadieseljärjestelmien hankintaketjussa tiettyjen sarjavalmisteisten komponenttien osalta ei ole tähän mennessä pystytty esittämään riittävää laadunvarmistusdokumentaatiota. Lisäksi kaikilta apujärjestelmien komponenttivalmistajilta ei oltu alkuvaiheessa edellytetty erillistä projektikohtaista laadunvarmistussuunnitelmaa, ja kaikille alihankkijoille ei erikseen oltu toimitettu uusimpia versioita projektispesifikaatiosta.


TVO vaatii laitostoimittajalta nykyistä tarkemmat selvitykset koko hankintaketjusta, jotta voidaan varmistua siitä, että kyseiset turvaluokitellut sarjavalmisteiset komponentit voidaan hyväksyä ennen laitosyksikön käyttöönottoa.


– STUK:n tutkintaraportissa annetut suositukset koskevat melko laaja-alaisesti ydinvoimalaitosten järjestelmien hankintaa ja dokumentointia kuin myös erilaisia menettelyitä organisaatioissa. OL3-laitosyksikön varavoimadieselin komponenttien osalta on parhaillaan menossa tekniset ja laadunvarmistustoimintaa koskevat komponentti- ja valmistajakohtaiset selvitykset. Lisäksi olemme perustaneet erillisen työryhmän suunnittelemaan suositusten toimeenpanoa laajemminkin kuin OL3-projektissa, toteaa OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen.

Lisätietoja: OL3-projektin johtaja Jouni SIlvennoinen, p. 02 8381 4100.