Kansainvälisten työmaiden hallintaan tarvitaan uutta lainsäädäntöä

10.10.2012

– Tarvitsemme jatkossakin investointeja isoihin projekteihin, jotka työllistävät paitsi suomalaisia, myös veronsa Suomeen maksavia ulkomaalaisia. Jotta työmaiden työoloja kyetään valvomaan entistä paremmin, lainsäädäntöä tulisi muuttaa niin, että kaikkien ulkomaalaisten yritysten tulee rekisteröityä Suomeen, sanoi TVO:n projektinjohtaja Jouni Silvennoinen osallistuessaan asiantuntijana eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan tänään keskiviikkona 10. lokakuuta järjestämään julkiseen kuulemistilaisuuteen, jonka aiheena oli Olkiluodon ydinvoimalaitostyömaan työolot.

– Lainsäädäntöön tulisi myös sisällyttää määräyksiä siitä, kuka voi toimia ulkomaisen yrityksen suomalaisena edustajana ja kuinka toimintaa valvotaan. Olisi myös määriteltävä seuraamukset mahdollisten laiminlyöntien varalle, jatkoi Silvennoinen. – Lain vaatimukset eivät ole kaikille ulkomaalaisille yrityksille selviä, joten asiat pitää käydä läpi työn tilausvaiheessa.

Ydinvoimalaitostyömaalla työskentely on tarkoin kontrolloitua, ja kaikilla henkilöillä on henkilökohtaiset kulkuluvat ja kulkukortit. TVO toimittaa kulkuluparekisterin perusteella veroviranomaiselle tiedot kaikista työmaalla työskentelevistä yrityksistä ja työntekijöistä. Viranomaisten yhteistyöllä verotukseen ja eläkevakuuttamiseen liittyviä käytäntöjä on parannettu. Veroseurantaa parantaa entisestään se, että työmaalla otetaan veronumero käyttöön 1.1.2013.

– Meillä on työmaalla ollut hyvä ja toimiva yhteistyö viranomaisten, Eläketurvakeskuksen ja ammattiliittojen kanssa. Tarkastuksia ja valvontaa tehdään jatkuvasti ja epäkohtiin puututaan. Meillä on myös kokemusten myötä syntynyt käsitys siitä, mitä asioita vielä pitäisi kehittää jotta suomalaisten lakien ja työehtojen valvonta tulisi vielä kattavammaksi ja sujuvammaksi ulkomaalaisen työvoiman ja ulkomaalaisten yritysten osalta, sanoi Jouni Silvennoinen.

TVO edellyttää, että Olkiluodon työmaalla noudatetaan kaikkia verotusta, työoloja ja työaikaa koskevia lakeja ja määräyksiä sekä työehtosopimuksia. Työmaalla tehdään jatkuvasti tarkastuksia ja käytössä on useita kanavia, joita pitkin kuka tahansa voi ilmoittaa TVO:lle havaintonsa tai epäilyksensä väärinkäytöksistä tai puutteista. TVO:n periaatteiden ja ohjeistuksen mukaisesti kaikki epäilyt väärinkäytöksistä pitää tuoda TVO:n tietoon viivyttelemättä, jotta asia voidaan tutkia ja tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä.

Olkiluoto 3 -projekti on Suomen taloushistorian suurin ja kansainvälisin rakennushanke, josta saatua oppia ja kokemuksia voidaan käyttää hyväksi kehitettäessä suomalaista lainsäädäntöä ja käytäntöjä vastaamaan kansainvälisten työmaiden tarpeita.

Lisätietoja: Projektinjohtaja Jouni Silvennoinen, puh: (02) 8381 4100.