Antero Hietikko - 32 vuotta vuosihuoltotöissä

18.6.2013

​ - Ensimmäisen kerran tulin Olkiluotoon kesätyöntekijänä vuosihuoltotöihin vuonna 1981. Olin silloin TVO:n alihankkijana toimineen Urho Tuominen Oy:n palveluksessa sähkömiehenä, kertoo Antero Hietikko 32 vuotta sitten alkaneen vuosihuoltouransa alkuvaiheista.

​- Olin tuolloin sähköasentaja, ja tein vuorosähkömiehenä korjaustöissä tarvittavia erotuksia. Hietikko meni kesän jälkeen opiskelemaan tekniseen oppilaitokseen ja kahtena seuraavana kesänä hän toimi sähkötöiden työnjohtajana mm. Olkiluodon vuosihuolloissa. Antero2.jpg

Vuonna 1985 Hietikko tuli TVO:n palvelukseen suunnittelijaksi suunnittelukonttoriin, jossa suunnitellaan mm. vuosihuolloissa tehtäviä töitä, koestetaan ja käyttöönotetaan laitteistot ja järjestelmät. Muutossuunnitteluyksikön ryhmäpäällikkönä Hietikko toimi vuosina 1997-2006, jonka jälkeen hän siirtyi sähkötekniikan toimistoon projekti-insinööriksi. - Uusien tehtävien myötä on työn haastavuus vuosien myötä lisääntynyt, mutta nämä vuodet ovat olleet todella mielenkiintoisia, Hietikko kertoo.

Projektin vetäjällä kokonaiskuva hallussa

Projekti-insinöörin työ ei ole pelkästään kirjoituspöydän ja tietokoneen ääressä istumista. Vuosihuoltojen aikana Hietikko sukkuloi pitkin voimalaitosta. - Projektin vetäjä on kokonaisvastuussa suunnittelun lisäksi myös järjestelmien koestuksista ja käyttöönotosta, painottaa Hietikko.

Ja projekteja Hietikolla on vuosien varrella riittänyt - lukuisia. - Projektityöskentelyssä viehättää sen hektisyys. Koskaan ei tule sellaista hetkeä, jolloin joutuisi miettimään, mitä seuraavaksi tekisi. Koko ajan on säpinää - se pitää mielen virkeänä, naurahtaa Hietikko. - Mutta tehtäviä on osattava myös delegoida, jotta työt etenevät. Eihän sitä voi yksin kaikkea tehdä.

Kokemus tärkeää

- Kokemus on kuitenkin tärkeää - ei suutariksi tai leipuriksikaan tulla ainoastaan kirjoja lukemalla, vaan käytännön töitä tekemällä, painottaa Hietikko. - Myös oikeata asennetta tarvitaan, jotta kokemusta saa kartutetuksi. Ja kun lisäksi on kiinnostus alaa kohtaan, lisää sekin oppimishalua ja helpottaa uusien asioiden omaksumista.

Tarkkaa dokumentointia

- Nykyinen tietotekniikka mahdollistaa entistä tarkemman dokumentoinnin. Aineistoa voidaan tarkastella helposti vuosienkin päästä ja se auttaa myös tulevien korjaustoimenpiteiden suunnitelmia laadittaessa. Jokainen toimenpide - pienempikin - kirjataan tietojärjestelmiin, Hietikko painottaa. - Lisäksi ohjeistusta on alkuvuosista huomattavasti lisätty ja niitä löytyy joka lähtöön, Hietikko naurahtaa.

Puutarhanhoito ja liikunta vastapainona vaativalle prosessityölle

Ulvilassa olevan omakotitalon piha on Anteron rentoutumispaikka. - Isolla tontilla riittää puuhasteltavaa, mutta vaikka työtä on paljon, antaa se mielenrauhaa ja vastapainoa prosessityöskentelyyn, tuumaa Antero. - Rikkaruohojen nyppiminen ja ruohonleikkuu on rentouttavaa. Ja sitä piisaa, sillä tonttia on noin 3 000 neliötä. Myös polttopuiden pilkkominen on mukavaa hyötyliikuntaa. - Paikalleni en osaa jäädä. Kesällä pyöräilen paljon ja talvisin käyn Lapissa hiihtämässä.


Antero.jpg
Noin 10 vuotta sitten oli Antero aloittamassa pyöräilytempausta yhdessä porilaisten liikunnasta kiinnostuneiden TVO-laisten kanssa. Pyöräilypäivä on ollut heti vuosihuoltojen päättymisen jälkeen.