Historian suurin yksittäinen laitosmuutos Olkiluotoon

3.5.2013

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) ja Wärtsilä Finland Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen varavoimadieselgeneraattoreiden ja niiden apujärjestelmien toimittamisesta Olkiluodon ydinvoimalaitokseen. Generaattoreita on yhteensä yhdeksän, ja TVO vastaa projektin mukana tulevista rakennustöistä ja dieseleiden liitännöistä TVO:n muihin järjestelmiin. ​

- Olkiluodon laitosyksiköitä modernisoidaan säännöllisesti jatkuvan parantamisen periaatteella. Osana käynnissä olevaa isoa modernisointihanketta uusimme dieselgeneraattorit, jotka varmistavat automaattisesti voimalaitoksen sähkönsaannin mahdollisessa, mutta epätodennäköisessä sähkönmenetystilanteessa. Uusintaprojektin kokonaisinvestointi TVO:lle on yli 100 miljoonaa euroa, kertoo tekniikkaosaston johtaja Sami Jakonen TVO:sta.

Olkiluodon käyvillä laitosyksiköillä on molemmilla käytössä neljä varavoimadieselgeneraattoria, jotka kaikki uusitaan tarkkaan suunnitellulla aikataululla. - Laitosyksiköt ovat olleet käytössä jo yli kolmekymmentä vuotta, ja dieselgeneraattorit ja niiden apujärjestelmät ovat alkuperäiset. Vaikka olemassa olevat dieselit toimivat edelleen hyvin, on nyt sopiva aika uusia ne. Parannamme näin muun muassa dieselmoottoreiden jäähdytystä, koska uusiin on tarkoitus rakentaa merivesijäähdytyksen lisäksi radiaattorijäähdytys, Seppo Hyvärinen, TVO:n varavoimadieselhankkeen projektipäällikkö toteaa.

Usean vuoden hanke

Varavoimadieseleiden uusintaprojektin valmistelu on aloitettu jo 2000-luvun alussa. Projekti on Olkiluodon kaikkien aikojen suurin yksittäinen laitosmuutoshanke.

Uusintaprojekti alkaa vuonna 2016 ja sen on arvioitu kestävän vuoteen 2020. – Dieseleiden vaihto toteutetaan mahdollisimman pitkälle Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköiden normaalin tehoajon aikana. Tämä on mahdollista rakentamalla ns. yhdeksäs dieselgeneraattori, jota käytetään vaihtotyön aikana uusittavan dieselin korvaajana ja myöhemmin varavoimakapasiteettina, Hyvärinen selventää.

Lisätietoja: Tekniikkaosaston johtaja Sami Jakonen, puh. (02) 8381 3300.