​Monipuolisesta työurasta voimaa tulevaisuuteen

15.7.2014

​Käthe Sarparanta aloitti uransa Olkiluodossa Olkiluoto 1:n käyttöönottovaiheessa vuonna 1976.

Alun perin hän saapui saarelle opettamaan ruotsinkieltä säteilyvalvojille, jotka olivat lähdössä koulutukseen Ruotsiin. Opetustyö jatkui Olkiluodossa, koska OL1 ja OL2 ovat ruotsalaisen Asea Atomin toimittamia laitosyksiköitä. Myöhemmin Sarparanta teki käännöstöitä, kunnes hän vuonna 1981 pääsi kirjasto- ja tietopalveluun töihin.

Prosessitekniikan insinööriksi valmistunut Sarparanta ehti tehdä myös assistentin töitä, ennen kuin oman alan paikka tuli tarjolle.

- Polttoaineinsinöörin virka vapautui ja kiinnostustani kyseiseen työhön kysyttiin. Hain työhön innoissani ja sen sitten sainkin. Olen siis ollut TVO:lainen vuodesta -82 lähtien, Sarparanta hymyilee ylpeänä.

Kehitystä on hieno seurata

Nykyään Sarparanta työskentelee Olkiluoto 3 -projektissa vanhempana asiantuntijana ja asiantuntijuutta häneltä löytyykin monelta saralta. Yli 30 vuoden uran aikana kokemusta on ehtinyt kertyä monenlaisista projekteista ja tehtävistä.

Polttoaineinsinöörinä työskennellessään Sarparanta toimi samalla ydinmateriaalin valvonnasta vastaavana henkilönä. Hän on ehtinyt työskennellä myös ryhmä- ja jaospäällikkönä sekä OL3:n viestintäpäällikkönä. Tehtävänimikkeiden lista on siis pitkä.

- On hienoa, että TVO:lla on suotu mahdollisuus tällaiseen tehtäväkiertoon ja sitä kautta näinkin moninaisten kokemusten saamiseen. Olen ollut hyvin kiitollinen, että olen saanut tällaisia mahdollisuuksia.

Pitkän uran varrelle mahtuu monenlaisia huippuhetkiä. Sarparannan mukaan Olkiluodossa työskentelyssä on hienointa se, että kehitystä tapahtuu koko ajan ja sitä pääsee seuraamaan läheltä.

Yksi tällaisista edistysaskeleista on ollut muun muassa käytetyn polttoaineen välivaraston käyttöönotto 80-luvun lopulla.

- Itse varaston valmistuminen ja valmistautuminen käytetyn polttoaineen kuljetuksiin, koko sen proseduurin oppiminen oli todella iso asia. Sitä käytiin opettelemassa Saksassa asti, Sarparanta muistelee.

- Yleensäkin kaikki polttoaineeseen ja ydinmateriaalin valvontaan liittyvät asiat ovat kehittyneet huimasti. Sitä kehitystä seuraamalla ja esimerkiksi polttoaineen valmistuksen valvontatyötä tehdessäni olen oppinut paljon. Lisäksi TVO on ollut mukana monenlaisissa ainutlaatuisissa projekteissa, joihin minulla on ollut kunnia päästä mukaan ja joista useaa olen myös koordinoinut.

Kansainvälisyys sydäntä lähellä

Yksi mieleenpainuvimmista projekteista liittyi ydinaineiden rauhanomaisen käytön valvontaan sekä väärinkäytösten paljastamiseen liittyvien menetelmien kehittämiseen.

- Näiden tarkastusmenettelyiden kehittämistä on tehty täällä kansainvälisissä projekteissa. TVO on antanut puitteet laitteiden kehitykselle ja koekäytölle sekä kansainvälisten tarkastajien koulutukselle STUK:n koordinoimina hankkeina.

Kansainvälisyys onkin Sarparannan sydäntä lähellä ja hän on nauttinut monikulttuurisesta työstään. Hän on saanut hyvän pohjan kansainvälisyyteen asumalla itse sekä Sveitsissä että Ruotsissa.

- Olen aina arvostanut yhteistyötä ja kokemusten vaihtoa muiden maiden ydinvoimalaitosten käyttäjien kanssa. Yhteistyötä tehdään koko ajan ja se on arvokasta tiedonvaihtoa. Olen oppinut paljon erilaisista työkulttuureista ja siitä on ollut työssäni paljon hyötyä.

Nykyään Sarparanta vastaa vanhemman asiantuntijan tehtäviensä ohella OL3:n viestinnästä. Hän kertoo viihtyneensä TVO:lla juurikin työn vastuullisuuden, vaihtelevuuden ja monipuolisuuden vuoksi.

- Työni on ollut haastavaa ja kiinnostavaa, enkä ole koskaan kyllästynyt. TVO on ollut hyvä työnantaja ja täällä on aivan mahtava työyhteisö.

- Lisäksi on ollut ainutlaatuinen kokemus olla mukana maailman edistyksellisimmän laitosyksikön rakennushankkeessa ja puhua puhtaan energiantuotannon puolesta sekä ydinvoiman tuomista eduista sähköntuotannossa.

KatheSarparanta.JPG