Olkiluodon työmaapappi monikulttuurisessa ja -uskontoisessa projektissa

5.5.2014

​ Ydinpappi Sakari Leppänen työskentelee Olkiluoto 3 -työmaalla Olkiluodossa yhdeksättä vuotta. -Työmaapapin palkkaaminen lähti liikkeelle Eurajoen kirkkoherran Asko Riihimäen aloitteesta ja kirkkohallituksen hyväksymänä. Toiminnan tarkoituksena oli palvella ja olla mukana suurella, monikulttuurisella ja -uskontoisella työmaalla. Työväkeä arveltiin tulevan pienen suomalaisen seurakunnan verran, Leppänen kertoo.

- Työssäni käsittelen hengellisiä ja ajallisia elämän ydinasioita. Myös "kulkuluvan" hankkiminen sinne viimeiselle portille tämän elämän aikana on osa tehtävänkuvaani, Leppänen linjaa.

Sakari_Leppanen.jpgAlussa Olkiluoto 3:n työmaapapin aika meni ulkomaalaisten työntekijöiden auttamiseen asumista koskevissa arkisissa asioissa ja eri virkistysmahdollisuuksista informoimiseen. Yhteistyö vapaa-ajan kysymyksissä on säännöllistä Eurajoen kunnan, Rauman ja Porin kaupunkien kanssa. Leppänen halusi myös tutustua itse rakennustöihin, ja hän teki kuuden viikon rupeaman Teline-Ramin työntekijänä OL3-työmaalla.

- Toimin välimiehenä eri kirkkojen välisen ekumeenisen yhteistyön aloittamisessa, jotta Olkiluodossa työskenteleville katolilaisille saatiin järjestettyä hartauksia jouluna ja pääsiäisenä sekä säännölliset messut Eurajoen kirkossa. Ne olivat elintärkeitä monille työntekijöille, hän kertoo.

Työssään hän on saanut hyvän vastaanoton. - Se johtuu varmasti siitä, että uskallan päästää ihmiset lähelleni, Leppänen pohtii.

Leppänen toimii edelleen OL3-työmaan sekä Eurajoen seurakunnan pappina.

Kinkereillä viitisenkymmentä osallistujaa

Olkiluodon Kinkerit pidettiin tänä keväänä upeassa auringonpaisteessa viidenkymmenen hengen voimin. Sen toimittivat ydinpappi Sakari Leppänen ja kanttori Maria Verronen. Kahvien jälkeen TVO:n yhteiskuntavastuupäällikkö Sini Gahmberg toivotti kinkeriläiset jo 19. kerran Olkiluotoon tervetulleiksi.

Kinkereiden teemana oli rukous eri muodoissaan. Ydinpappi Sakari Leppänen kertoi ihmisten rukoilevan muun muassa terveyttä, suojelua, varjelua tai kiitosta; rukoileminen voi olla itsekästä tai epäitsekästä. Kanttori Maria Verronen korosti laulamista rukoilukeinona. - Jokainen voi rukoilla. Se, joka laulaa, rukoilee kahdesti ja ne, jotka laulavat yhdessä, rukoilevat kolmesti. Virsikirja on monipuolinen rukouskirja, Verronen kertoi.

Leppänen kertoi, että aiemmin kinkereillä tentattiin seurakuntalaisten lukutaitoa lukemalla katekismusta sekä Raamattua. Monelta kinkeriläiseltä löytyy edelleen vanha katekismus, ja saatiinpa keväisessä illassa vakuuttava näytekin katekismuksen osaamisesta ulkomuistista.

Rouvat_kinkereilla.jpg

Rouvat Lotta Mäkinen, Hilkka Tuomi, Aila Suniste ja Helvi Virta ovat monivuotisia Olkiluodon kinkereillä kävijöitä. Virsistä osa oli tuttuja ja osa uusia. He pitivät illasta, ja luonnehtivat Kinkereiden tunnelmaa yleisesti Leppäsen johdolla kotoisaksi.