Olkiluotoon rakennetaan uusi logistiikkaterminaali

11.3.2014

​Olkiluotoon valmistuu reilun vuoden kuluttua pitkään suunnitelmissa ollut logistiikkaterminaali. Tavaran vastaanottoa ja tarkastustoimintaa helpottamaan suunniteltu terminaali rakennetaan laitosalueen ulkopuolelle, pääportin läheisyyteen. Keskuksen rakennusurakasta vastaa Hartela Oy.

TVO:n logistiikkaterminaalin rakentamisella vapautetaan nykyisistä varaston vastaanotto- ja tarkastustiloista tarpeellista varastointikapasiteettia Olkiluoto 3 -laitosyksikön varaosille. Lisäksi terminaalilla pyritään muuttamaan Olkiluotoon saapuvien tavaroiden kuljetukset jouhevammiksi keskittämällä toiminnot porttien ja kulkulupien ulkopuolelle. Terminaali sijoittuu voimalaitosalueen aitaamattomalle osuudelle pääportin ja tuulivoimalan väliin. TVO vastaa itse tavaran jatkokuljetuksesta voimalaitosalueella.


Logistiikkaterminaali sijoittuu kuvan oikeassa laidassa näkyvän valkoisen pääporttirakennuksen vasemmalle puolelle.

Olkiluoto 3:n valmistuttua tavarankuljetukset kasvavat merkittävästi. Muutoksen taustalla on myös alueen turvallisuuden parantaminen. Tavaran vastaanottoon liikennöi vuositasolla noin 3 000 ajoneuvoa.

- Logistiikkaterminaali on hyvä asia sekä meille että kaikille tavarantoimittajille. Keskuksella parannamme kustannustehokkuutta säästämällä molempien osapuolten aikaa ja vaivaa. Tällä hetkellä kuljetusajoneuvot on lastattava tai purettava yksi kerrallaan. Varastoalueella saa olla vain yksi ulkopuolinen, rahtia kuljettava ajoneuvo, logistiikkaryhmäpäällikkö Jarmo Kaija TVO:lta kertoo.

Hankkeen myötä alueelle saadaan runsaat 1 000 m2 lisää varastokapasiteettia, kun nykyiset logistiikkatilat muutetaan Olkiluoto 3 -laitosyksikköä palveleviksi varastotiloiksi. Muutos palvelee myös Posivaa kasvavien tavaravirtojen vuoksi loppusijoituslaitoksen ja kapselointilaitoksen rakentamisen aikana.

Työt käynnistyvät välittömästi

Logistiikkaterminaalin rakentamista valmistelevat työt alkavat jo kuluvalla viikolla. Hartelan kanssa solmittu sopimus kattaa keskuksen suunnittelun ja rakentamisen. TVO toteuttaa hankkeen sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöliittymätyöt.

Alueelta kaadetaan ensin noin 1,5 hehtaaria metsää. Varsinaiset rakennustyöt käynnistyvät huhti-toukokuussa. Noin 1 500 m2:n kokoisen logistiikkaterminaalin rakennustyömaan keskivahvuus on Hartela Oy:n varatoimitusjohtaja Timo Lundstedtin mukaan noin kymmenen henkilöä. Hartelan on määrä luovuttaa terminaali TVO:n käyttöön toukokuussa 2015.