​Olkiluoto 1:n rakentaminen alkoi 40 vuotta sitten

3.2.2014

​Helmikuun 1. päivänä tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun TVO:n ensimmäisen laitosyksikön rakentaminen alkoi Olkiluodon saarella.

Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi 31.1.1974 silloisen atomienergialain edellyttämän rakennus- ja turvallisuusluvan Olkiluotoon rakennettavalle 660 MW:n tehoiselle ydinvoimalaitosyksikölle. Rakentamisen aloittamisessa ei viivytelty, vaan työt käynnistyivät heti seuraavana päivänä.

Laitospaikka aluevaihdolla

Olkiluoto ei kuitenkaan ollut aluksi itsestään selvä valinta laitospaikaksi. Kaikkiaan 13 eri paikkavaihtoehtoa tutkittiin, niistä ehkä eksoottisimpana Rekisalon saari Etelä-Päijänteellä. Selvitysten jälkeen sopivimmaksi paikaksi suurvoimalalle osoittautui Olkiluodon saari, muun muassa jäähdytysveden saannin ja kantaverkkoyhteyksien takia.

Alueen omisti kuitenkin metsähallitus, mikä tarkoitti, että sen hankkimiseen tarvittiin eduskunnan hyväksyntä. Tiedossa oli lisäksi, että valtio ei myynyt maitaan, mutta asiaan löytyi ratkaisuksi maanvaihto. TVO hankki omistukseensa Tammisaaren edustalta Odensön saaren, ja ehdotti metsähallitukselle sen vaihtamista Olkiluodon alueeseen. Tämä sopi metsähallitukselle hyvin, sillä Tammisaaren metsäopisto käytti Olkiluotoa harjoitusalueenaan, ja opistolle sopi erinomaisesti Olkiluodon vaihtaminen aivan Tammisaaren tuntumassa sijaitsevaan alueeseen.

Poliittinen taistokekkonen2.jpg

Eduskunnassa asiasta käytiin tiukka poliittinen vääntö, sillä yksityisen teollisuuden ydinvoimalasuunnitelmalla oli myös vahvat vastustajansa. Monivaiheisen käsittelyn jälkeen maanhankinta vihdoin hyväksyttiin aivan kevään 1973 istuntokauden lopulla, ja voimalaitoksen rakentaminen saattoi alkaa. Olkiluoto 1:n peruskivi muurattiin juhlavin menoin 12. elokuuta 1974 tasavallan presidentti Urho Kekkosen kunnioittaessa tilaisuutta läsnäolollaan.

Rakennusala oli 1970-luvun alkupuolella Suomessa hyvin lakkoherkkää. Tähän tosiasiaan törmättiin Olkiluodossakin, ja talvella 1975 työriidat huipentuivat viitisen viikkoa kestäneeseen täydelliseen työnseisaukseen. Dramaattisin vastoinkäyminen koettiin kuitenkin helmikuussa 1976, jolloin reaktorirakennuksessa riehui kuusi tuntia kestänyt tuhoisa tulipalo. Palon aiheuttamia vaurioita jouduttiin korjaamaan lähes vuoden ajan.

Sähkön tuotanto alkoi syyskuussa 1978

Rakennus- ja asennustyöt kuitenkin etenivät ajoittaisista vastoinkäymisistä huolimatta, ja käyttöönottovaiheeseen päästiin keväällä 1977. Valtioneuvosto myönsi heinäkuussa 1978 Olkiluoto 1:lle käyttöluvan, ja syyskuun toisena päivänä 1978 laitosyksikkö tahdistettiin ensimmäisen kerran valtakunnan kantaverkkoon.

Laitoksen_alkuajat2.jpg
OL1:n suojarakennus nousemassa