Timo Luonto tuntee Olkiluodon

9.12.2016

​ Käyttömies Timo Luonto on työskennellyt TVO:n palveluksessa yli 40 vuotta. Olkiluodon Kaunismäessä lapsuutensa elänyt Luonto muistaa vielä ajan ennen voimalaitoksia ja saaren halkovaa tietä.

Timo_Luonto_2016_11_08_014_pienennetty.jpgTimo Luonto, 62, on neljän vuosikymmenen aikana saanut seurata Olkiluodon alueen mittavaa muutosta. Hän on nähnyt alusta alkaen, miten ydinvoimalaitosalue on rakentunut ja kehittynyt.

- Vielä 1960-luvulla Olkiluodon asukkaat elivät kalastamalla ja viljelemällä maata. Muistan hyvin, kun tie ja sillat Olkiluodon saarelle rakennettiin - olin silloin koulussa ensimmäisellä luokalla. Sitä ennen Olkiluodon saarella asuvien piti mantereelle lähtiessään ylittää veneellä Lapinjoki. Veneväylä pidettiin aina avoimena jäiden tuloon saakka, Luonto muistelee.

Tienrakennusaika on jäänyt hyvin mieleen, sillä Luonnon kotona kortteerasi Mynämäen maanrakennus Oy:n tietyömiehiä.

Luonto on kotoisin Olkiluodon Kaunismäestä. Takaisin kotipaikalleen meren rannalle hän muutti vaimonsa kanssa kolmisen vuotta sitten ja remontoi paikalla olevan 1950-luvulla rakennetun synnyinkotinsa.

- Asuin välillä Orjansaaressa, jonne rakensin nuorena miehenä 1970-luvun loppupuolella omakotitalon. Jonkin aikaa asuin myös nykyisin Raumaan kuuluvaan Lapissa, mutta palasin lopulta Kaunismäkeen, sillä paikka on ollut pitkään sukumme hallussa. Olen tällä paikalla jo viidennen sukupolven edustaja. Yksi esi-isistäni muutti tänne 17-vuotiaana 1840-luvulla silloisen Rauman maalaiskunnan Vermuntilan kylästä, Luonto kertoo.

1970-luvulla alkoi tapahtua

Teollisuuden Voiman hallitus teki vuonna 1970 päätöksen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta Eurajoen Olkiluotoon ja vuonna 1974 alkoivat Olkiluoto 1:n rakennustyöt. Timo Luonto muistaa hyvin, miten päätös voimalaitoksen rakentamisesta alkoi näkyä Olkiluodossa.

Ennen voimaloiden rakentamista Olkiluodon länsipään maat omisti Metsähallitus ja alueella oli metsureiden parakkeja. Luonto tunsi maaston hyvin ja oli usein tutkijoiden oppaana.

- Olin noin 16-vuotias, kun TVO:n Ilkka Mikkola ja IVO:n Leena Nurmento ajoivat autolla pihaamme ja pyysivät minua oppaaksi saaren länsipäähän. Kiipesimme Metsähallituksen alueella olevaan kolmiomittaustorniin, jossa Mikkola osoitti tulevaa voimalaitosaluetta ja sanoi: "Tuonne jonnekin sen pitäisi sitten tulla."

Luonto ajatteli kolmiomittaustornissa kauaskantoisesti, että nyt on hyvä tilaisuus kysyä työpaikkaa TVO:lta.

- Mikkola oli kysymyksestä selvästi vaivaantunut, mutta hymyili ja vastasi, että kyllä varmasti pääsee, Luonto naurahtaa.

Kun laitosta ryhdyttiin suunnittelemaan, Luonto työskenteli mittamiehenä maastossa. Toisinaan hän kuljetti veneellä TVO:n edustajia ja poliitikoita, jotka halusivat nähdä tulevan laitosalueen mereltä käsin.

Tärkeä päivä, 11. lokakuuta 1976

Timo Luonto lähti varusmiespalvelukseen tammikuussa 1974. Palattuaan sieltä hän pääsi Olkiluoto 1:n työmaalle Mittamiehet Oy:lle.

- Työskenneltyäni pari vuotta mittamiehenä TVO:n mittausvalvoja Tuomo Hyvönen tiedusteli Mittamiehet Oy:ltä, olisiko yrityksellä paikalliset olosuhteet tuntevaa mittamiestä TVO:n palvelukseen. Niin työsuhteeni TVO:lla alkoi, 11. lokakuuta 1976. Muistan sen päivän hyvin, Luonto kertoo.

Alkuvuodet Luonto työskenteli voimalaitosten rakennustöissä. Kun Olkiluoto 2 valmistui, hän siirtyi kiinteistöjaokseen ja sieltä Olkiluoto 1:n valvomoon käyttömieheksi 1980-luvun puolivälissä.

- TVO on aina huolehtinut koulutuksesta, kun tehtävät ovat vaihtuneet. Nykyisin meillä on joka vuosi seitsemän koulutuspäivää, Luonto kertoo.

OL1:ssä käyttömiehet tekevät kolmivuorotyötä. Yhdessä vuorossa on kaksi käyttömiestä, jotka tekevät valvontakierroksia sekä tarvittaessa vikailmoituksia, työtilauksia ja huoltojen valmisteluja.

- Tietotekniikka on muuttanut työtämme ja tarkkuus on lisääntynyt koko ajan. Ennen teimme kierroksemme vihkojen kanssa, nyt mukanamme on tabletit, joihin tiedot syötetään. Valvomossa olevilta reaktoriohjaajilta ja vuoropäälliköltä saamme ohjeita tehtäviimme. Kun kierrokselta tullaan, kaikki havainnot syötetään tietojärjestelmään, Luonto kertoo.

Työvuorot ovat 12-tuntisia: ensin kaksi aamuvuoroa ja sen jälkeen kaksi yövuoroa.

- Näiden jälkeen on kuuden päivän vapaa, jonka aikana ehtii hyvin palautua ennen seuraavaa vuorojaksoa, Luonto kertoo.

Vielä vuoden työrupeama

Timo Luonto jää eläkkeelle vuoden 2017 lopussa.

- Silloin olen ollut yli 41 vuotta TVO:lla. Eiköhän se yhdelle miehelle riitä, hän naurahtaa.

Katse onkin jo kääntynyt eläkepäiviin. Kaunismäessä on suuri piha, jossa kesällä riittää nurmenleikkuuta ja talvella lumitöitä. Tontilla vierailevien sorsien ja valkohäntäpeurojen ruokintapaikoistakin on pidettävä huolta.

- Olen kalastanut koko ikäni ja eläkepäivillä varmasti suuntaan merelle taas useammin. Haukia ja ahvenia nousee riittävästi kotitarpeiksi. Ja jotain tekemistähän tässä pitää eläkepäivillä olla, kun vaimolla on vielä kolme työvuotta jäljellä.

Yksi asia Luonnolle on kuitenkin selvä. Kaunismäessä asutaan niin kauan kuin askel nousee.