Lisäkapasiteettia käytetyn polttoaineen välivarastointiin

15.1.2014

​Kesällä 2010 aloitettu käytetyn polttoaineen välivaraston laajennustyö on suurelta osin valmis. Laajennus kaksinkertaistaa Olkiluodon laitosyksiköiden käytettyjen polttoainenippujen välivarasointikapasiteetin. Laajennustyön yhteydessä parannettiin myös varaston turvallisuusominaisuuksia.

Reaktorista poiston ja reaktorialtaassa säilytyksen jälkeen polttoaineniput siirretään käytetyn polttoaineen välivarastoon, jossa niitä jäähdytetään vesialtaissa kymmeniä vuosia. Tällä hetkellä välivarastossa on noin 7 000 nippua. Jäähdytyksen jälkeen polttoaineniput siirretään Olkiluotoon rakennettavaan loppusijoituslaitokseen. Loppusijoituksen on tarkoitus alkaa 2020-luvun alkupuolella.Tommi_Virtanen.jpg

Lisää tilaa ja turvallisuutta

Varaston laajennustarpeeseen vaikuttivat käytetyn polttoaineen määrän lisääntyminen sekä käyviltä laitosyksiköiltä että tulevaisuudessa Olkiluoto 3:lta. Lisäksi laajennuksen yhteydessä oli tarkoitus modernisoida varaston turvallisuusominaisuuksia. TVO:n rakennustekniikkatoimiston projekti-insinööri Tommi Virtanen on tyytyväinen projektin tilanteeseen.

– Varastointikapasiteetin ohella olemme lisänneet muun muassa jäähdytysveden syöttömahdollisuuksia uusien järjestelmien ja palokaluston avulla. Myös automatiikkaa on uusittu ja esimerkiksi altaiden lämpötila- ja pinnanmittausjärjestelmät ovat entistä tarkemmat. Lisäksi uutena turvallisuusominaisuutena ovat polttoainealtaiden päälle asennettavat kannet.

Nyt tehty laajennus nosti varaston koon noin 90 000 kuutioon. Laajennuksen yhteydessä myös vanhan osan betonirakenteita saneerattiin ja ilmastointi- ja paloilmoitinjärjestelmiä uusittiin. Tulossa ovat vielä varaston ympärille rakennettavat korkeat maavallit, jotka osaltaan suojaavat rakennusta ulkoisilta turvallisuusuhilta.

Tarkkuutta monessa vaiheessa

Virtanen arvioi, että lopullinen käyttölupa uudelle osalle saadaan loppukesästä. Tällä hetkellä meneillään ovat rakennuksen viimeistelytyöt. Lisäksi käyttöönottotarkastuksia tehdään eri koekäyttöohjelmien mukaisesti.

2014_01_07_012_KPA_laajennus.jpg– Koekäytöllä varmistetaan, että laitteet ja komponentit toimivat kuten on suunniteltu. Myös loppudokumentaation pitää olla kunnossa ja tarkastettua.

Projektin aikana työmaalla on työskennellyt noin 80 aliurakoitsijaa. Yhteistyötä on tehty erityisesti länsisuomalaisten yritysten kanssa.

– Henki projektissamme on ollut hyvä. Vaikka ydinlaitosrakentamisessa on omat piirteensä, jotka tekevät siitä normaalia rakentamista monimutkaisempaa, yhteistyömme alihankkijoiden kanssa on sujunut moitteetta. Hyvän turvallisuuskulttuurin mukainen toiminta kaikilla projektin eri osa-alueilla on tärkeää onnistuneen lopputuloksen saamiseksi, Virtanen myhäilee tyytyväisenä.


Varaston altaiden tarkastus on erittäin tarkkaa työtä.