TVO saanut paljon arvokkaita kokemuksia tuulivoiman käytöstä
Vuonna 2004 marraskuun 15. päivänä vihittiin käyttöön Olkiluodon Vierailukeskuksen naapurissa Flutanperässä Suomen 90. tuulivoimalaitos. Sen jälkeen voimala on tuottanut sähköä valtakunnan verkkoon kaikkiaan 14 548 MWh. Viime vuonna tuulivoimalaitos tuotti sähköä 1 030,42 MWh käyttökertoimella 11,8 %. Saman määrän tuottamiseen olisi yhdeltä TVO:n ydinvoimalaitoslaitosyksiköltä mennyt reilu tunti.
Tuulivoima on antanut mahdollisuuden hankkia kokemuksia tuulivoiman käytöstä ja kustannuksista Olkiluodon olosuhteissa. Hankittujen kokemusten perusteella voidaan myös todeta, että erilaiset tuotantomuodot samalla laitospaikalla eivät ole toisiaan poissulkevia. Kotimaista tekniikkaa Olkiluodon tuulivoimalan, jonka nimellisteho on 1 megawattia, on valmistanut suomalainen WinWind Oy. Voimalan kotimaisuusaste on noin 85 %. Nyttemmin WinWindin tuulivoimalatuotanto on myyty ulkomaille ja valmistus Suomessa on lopetettu. Olkiluodon tuulivoimalaitoksen siipien pituudesta sai käsityksen, kun roottori odotti nostoa korkeuksiin.
Vaikka tuulivoiman tuotannon osuus on vielä hyvinkin vähäinen, noin 0,7 prosenttia Suomen sähkön kokonaistuotannosta ja 2,3 prosenttia koko maailman sähköntuotannosta, on sen merkitys kasvamassa maailman energiantuotannossa hiilidioksidipäästöttömänä tuotantomuotona yhdessä ydinvoiman kanssa, kun otetaan huomioon päästökauppaa ja ilmastonsuojelua koskevat sopimukset.
Olkiluodon tuulivoimalaitos on tuottanut sähköä reilut 9 vuotta.
Tuulivoimalan roottori pyörii, kun tuulenvoimakkuus on noin 3 metriä sekunnissa, säätötuulialueelle siirrytään 12,5 m/s tuulennopeudella ja kun tuuli on 25 m/s tuulivoimala suojaa itsensä vaurioilta pysähtymällä ja kääntymällä tuulta päin. Noin 65 metriä pitkän tornin huipussa on generaattorin, vaihteiston ja tehoelektroniikan sisältävä konehuone ja roottori. Kolmisiipisen roottorin halkaisija 60 metriä. Koneisto ja siivet painavat yhteensä noin 55 tonnia. Pyöriessään roottorin siiven kärki kurottaa noin 90 metrin korkeuteen. Enimmillään roottori pyörii 25 kierrosta minuutissa ja silloin siiven kärjen nopeus nousee lähes 300 kilometriin tunnissa. Roottorin kierroslukua säädetään säätämällä siipien lapakulmaa. Generaattorin tuottama sähkö muutetaan verkkotaajuiseksi taajuusmuuttajalla.
Jaa somessa