TVO toimitti raportin STUKille huoltojen aikaisista avoimista läpivienneistä

21.12.2015

​TVO on toimittanut tapahtumaraportin Säteilyturvakeskukselle (STUK) Olkiluoto 1:n ja Olkiluoto 2:n vuosihuolloissa tehtyjen reaktorin suojarakennuksen läpivientitöiden yhteydessä havaituista lievistä turvallisuuspuutteista.

TVO ehdottaa perjantaina 18. joulukuuta STUKille toimittamassaan raportissa puutteiden luokittelemista ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälisellä seitsenportaisella vakavuusasteikolla (INES) luokkaan 1 eli poikkeukselliseksi turvallisuuteen vaikuttavaksi tapahtumaksi.

Vuosihuoltojen aikana huolletaan muun muassa sähkökaapeleiden vesitiiviitä läpivientejä. Pääkiertopumppujen huollon aikana tulee tietyllä alueella olevien läpivientien olla suljettuja, jotta hyvin epätodennäköisessä pohjavuototapauksessa vedet ohjautuvat suunnitellulle reitille. Vuosihuoltojen aikana suoritetuissa läpivientien huolloissa tätä ei kuitenkaan oltu huomioitu.

TVO on käynnistänyt toimenpiteet työohjeiden ja -käytäntöjen uusimiseksi. Kyseinen lievä turvallisuuspuute on ollut ajankohtainen vain vuosihuoltojen aikana.

Tapahtuneesta ei aiheutunut välitöntä vaaraa ydinturvallisuudelle.

Lisätietoja: Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 8381 2100