Olkiluoto 3:n reaktoripainesäiliön teräksen laatu on kunnossa

30.6.2015

Säteilyturvakeskus (STUK) pyysi huhtikuussa TVO:lta selvitystä Olkiluoto 3 -voimalaitosyksikön reaktoripainesäiliön teräksen laadusta. Selvityspyyntö perustui Ranskan Flamanvillen laitokselta uutisoituihin mahdollisiin ongelmiin reaktorin painesäiliön materiaaliominaisuuksissa. Tänään TVO:n STUKille toimittamassa selvityksessä todetaan, että OL3-reaktoripainesäiliössä vastaavia ongelmia ei ole ja se täyttää turvalliselle käytölle asetetut vaatimukset. TVO:n laatima selvitys on laadittu yhteistyössä Arevan kanssa.

OL3:n reaktoripainesäiliön takeet on valmistettu Japanissa, eikä nyt tehdyssä selvityksessä materiaaliongelmia ole löydetty. Flamanvillen laitoksen reaktoripainesäiliön takeet on valmistettu Ranskassa ja sen valmistusprosessi poikkeaa Japanissa käytetystä prosessista.

Selvityksessä arvioitiin myös OL3:n paineistimen takeiden materiaalin laatu. Paineistimen takeet on valmistettu Ranskassa samassa paikassa kuin Flamanvillen reaktoripainesäiliön takeet. OL3:n paineistimen takeiden materiaalin todetaan täyttävän turvalliselle käytölle asetetut vaatimukset.

TVO jatkaa materiaalien valmistukseen liittyviä selvityksiään. Nyt valmistuneessa ensimmäisessä vaiheessa tarkasteltiin OL3-reaktoripainesäiliön ja paineistimen takeiden materiaaleja. Toisessa vaiheessa selvitys laajennetaan koskemaan muita primääripiirin komponentteja. Toisen vaiheen selvitys valmistuu syksyn 2015 aikana.

Lisätietoja:
Jouni Silvennoinen, OL3-projektin johtaja, puh. 02 8381 4100.