Olkiluoto sai suitsutusta kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kokousväeltä

25.6.2015

​Olkiluoto ja sen Vierailukeskus saivat kunnian toimia 15.–17. kesäkuuta järjestetyn YK:n alaisen kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n kokouspaikkana. Kolmipäiväisessä kokouksessa jaettiin hyviä kokemuksia ja käytäntöjä sellaisille maille, jotka vasta suunnittelevat rakentavansa ja käyttävänsä ydinvoimaa.

Viitisenkymmentä vierasta eri puolilta maailmaa saikin ihmetellä paitsi Suomen alkukesän koleaa säätä, myös toimivia järjestelyjä, avointa viestintä- ja toimintapolitiikkaa sekä edustavia tiloja.

TVO:n valikoituminen kokouksen järjestämispaikaksi johtui IAEA:n yhteyshenkilön Anthony Stottin mukaan muun muassa yhtiön pitkäaikaisesta kokemuspohjasta sekä hyvästä maineesta. Kiinnostusta herättivät myös Olkiluoto 3 -projekti ja Posivan suunnitelmat käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisesta.

- Myös TVO:n sidosryhmäviestintä on toimivaa. TVO:n lähtökohdat antoivat erinomaiset mahdollisuudet tällaisen tapaamisen järjestämiselle. Ja erinomaisesti kaikki sujuikin, Stott sanoo.

Päätöstilaisuudessa kehuja piisasikin eri puolilta maapalloa niin, että osalla järjestelyjä hoitaneilla TVO:laisilla korvat jo kuumottivat.

Stottin mielestä kokouspäivät sopivat erinomaisesti tiedon välittämiseen.

- Juuri ihmisten kohtaamisten kautta tieto kulkee parhaiten. Luennot ja esitykset olivat tietysti oleellisia, mutta ensiarvoisen tärkeitä olivat keskustelut, joissa alan ammattilaisilta saattoi kysyä neuvoa ja saada vastauksia mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin.

Stott muistuttaakin, että mikään järjestö tai toinen maa ei voi tehdä työtä toisen puolesta, vaan jokaisen maan on tehtävä se itse.

Suomi on mallioppilas ydinvoimaviestinnässä

Alan asiantuntijoiden ja monien ulkomaisten vierailijoiden mukaan Suomi on yhdinvoimaviestinnän mallioppilasmaa. Myös TVO:n vierailutoiminta on globaalisti poikkeuksellista.

- TVO:ssa pyyntö kokouksen järjestämisestä ja järjestelyistä otettiin vastaan kunnianosoituksena hyvin tehdystä työstä ja nauttimastamme arvostuksesta maailmalla, kokouksen yhteyshenkilönä toiminut TVO:n vierailupäällikkö Anne Niemi kertoo.

IAEA eli kansainvälinen atomienergiajärjestö lähestyi TVO:ta vuodenvaihteessa ja kysyi, jos TVO:lla olisi halukkuutta tarjota puitteet sidosryhmäviestintään keskittyvälle kokoukselle.

- Kokouksen tavoitteena oli jakaa Suomen kokemus sidosryhmäviestinnästä. Noin viidestäkymmenestä kansainvälisestä viestintäalan ihmisestä iso osa tuli maista, joissa ei vielä ole ydinvoimaa, mutta mukana oli Yhdysvaltojenkin kaltaisia maita, jotka ovat jo pitkään pyörittäneet ydinvoimaa, Niemi sanoo.

Kokonaisuudessaan kolmipäiväinen kokous oli varsin kattava paketti. Asialistan kärjessä olivat rakentamisen vaikutus paikallisesti, lupaprosessiin liittyvät käytännöt ja läpinäkyvyys kansalle, käytetystä polttoaineesta viestiminen, mediaviestintä ja muut yhteistyön muodot paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Myös osallistujamaat saivat suunvuoronsa. Omia viestinnällisiä haasteitaan kävivät esittelemässä sellaisetkin maat kuten Pakistan, Kenia, Unkari ja Kazakstan.

Kokouspäiviin oli myös upotettu muuta ohjelmaa kuten Olkiluoto 3 -työmaakierros sekä tutustuminen voimalaitosjäteluolaan ja Posivan toimintaan. Myös Vanhaan Raumaan sukellettiin opastetulla kävelykierroksella.

Suomalaista hyvää yhteistyötä

Kokouksen järjestelyjen suhteen kaikki Suomen ydinalan tahot toimivat hyvässä yhteistyössä. Puheenvuoronsa kokouksessa pitivätkin muun muassa STUK, työ- ja elinkeinoministeriö, Fennovoima, Energiateollisuus ja Posiva.

IAEAn_vierailu_06-2015_DSC00039_pienennetty.jpg

Olkiluodossa pidetyssä kokouksessa oli edustettuna yli 30 maata Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta.

Teksti: Pasi Tuohimaa
Kuva: Anne Niemi


IAEA ja sidosryhmäviestinnän kokous Olkiluodossa

  • IAEA on kansainvälinen atomienergiajärjestö, jonka päämaja sijaitsee Itävallan Wienissä
  • YK:n alaisen järjestön tavoitteena on tukea turvallista ja rauhanomaista ydinteknologian käyttöä
  • IAEA organisoi vuosittain satoja niin sanottuja teknisiä kokouksia eri asiantuntijateemojen ympärille
  • Aiheet valikoituvat IAEA:n jäsenvaltioiden tarpeiden ja toiveiden mukaan
  • Olkiluodossa järjestettyyn kokoukseen osallistui yhteensä 65 viestintäihmistä ympäri maailmaa
  • Kokous kesti kolme päivää
  • Edustettuina oli yhteensä yli 30 maata Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta
  • Kokouskutsu oli avoin kaikille IAEA:n jäsenvaltioille, mutta osoitettu erityisesti viestinnästä vastaaville ja ydinviestinnän asiantuntijoille.