Ainutlaatuista analyysivalmiutta

3.12.2013

​TVO:lla on käytössä analyysiohjelmakokonaisuus, joka on pitkän kehitystyön tulos. Piping and component Analysis and Monitoring System sisältää useita tietokantoja ja itsenäisiä ohjelmistomoduuleja, joita käytetään Olkiluodon laitosyksiköiden turvallisen toiminnan varmistamiseksi. Ohjelmalla tehdään laitosyksiköiden kuormituksiin, lujuuteen ja tarkastuksiin liittyviä analyysejä.

– TVO:lle rakennettu ohjelmakokonaisuus ja tiedon hyödyntäminen tällä tavoin on tietääkseni ainutlaatuista maailmassa, TVO:n lujuuslaskentapäällikkö Paul Smeekes toteaa.

Lisää tehokkuutta analyyseihin

PAMSilla voidaan kuvata esimerkiksi käyvillä laitosyksiköillä olevia putkistoja. Näytölle luodaan visuaalinen näkymä putkistojen liityntäkohdista eli niin sanotuista solmupisteistä, putkien koosta, tukirakenteista, hitsauksista ja lujuuksista.
– Olemme keskittyneet lähinnä reaktorin suojarakennuksen sisällä oleviin putkistokokonaisuuksiin, joilla on merkitystä ydinturvallisuudelle. Kuitenkin aikaa myöden tietoja on tallennettu myös putkien tukirakenteista ja suojarakennuksen ulkopuolella olevista järjestelmistä.

Kuormitustietokannassa olevan dokumentoidun tiedon tuella voidaan jotain tiettyä putkiston osaa analysoida lisäämällä siihen erilaisia kuormitustekijöitä, esimerkiksi painetta tai lämpötilaa tai jopa maanjäristyksen aiheuttamia lisäkuormituksia.
– Putkistojen väsymisanalyysit ja rasitustarkastelut ovat arkipäivää. Tärkeitä tällaiset analyysit ovat, kun sekä putkiston sisällön että ympäristön vaikutukset vaativat erityistä huomiota laitosyksikön muutostöitä suunniteltaessa ja elinikää arvioitaessa.

Tulostietokannasta löytyvät linkitettyjen ohjelmien antamat tulokset. Ne luetaan koko ohjelmiston käyttöön erillisellä takaisinlukuohjelmalla. Tulokset ovat käytettävissä jatkoanalyyseihin ja uutta dokumentaatioita varten.

Ohjelmistossa on kytkentöjä muihin analyysiohjelmiin, jonne tietokannan sisältämiä perustietoja voidaan automaattisesti syöttää. – Tämä antaa uutta tehokkuutta analyyseillemme, koska sekä perustiedot että analyysien tulokset saadaan nopeasti siirretyksi edelleen hyödynnettäviksi.

Jatkuvaa ohjelmistokehitystä

PAMSin kehitystyö alkoi vuonna 1995, kun Smeekes etsi dokumentteja ja raportteja analyysien pohjatiedoiksi.
– Tietojen nopea löytäminen useista mappiriveistä oli haastavaa, ja parempi ja nopeampi järjestelmä tietojen löytymiseen oli kehitettävä. Näillä ajatuksilla aloitettiin ohjelman ja yhteisen dokumenttitietokannan kehittely. Nyt eri tietokannoista löytyy useita satoja tuhansia rivejä monenlaista ajantasaista informaatiota, kuten eri kohteiden rakenne- ja materiaalitietoja, linkityksiä, kuvauksia, laskelmia ja kommentteja, Smeekes luettelee.

Ohjelmaa käytetään päivittäin. TVO:lla on seitsemän hengen tiimi, joka käsittelee Olkiluoto 1:n ja 2:n analyysejä. Jonkin verran ohjelmaa on käytetty myös Olkiluoto 3:n vertailuanalyyseissa.

Ohjelmiston kehittäminen jatkuu. – Teetämme diplomityötä raportointityökalun parantamisesta. On tärkeää, että analyyseistä kiinnostuneet opiskelijat saavat mahdollisuuden kehittää tätä ohjelmakokonaisuutta, Smeekes myhäilee.


Putkistojen havainnollistaminen onnistuu PAMSilla erinomaisesti. Kuvassa näkyvät syöttövesiputkisto ja sen tukirakenteet.