OL3:n materiaaliluukun toimivuus testattu

21.11.2013

​Polttoaine- ja reaktorirakennuksen välissä olevan materiaaliluukun käyttöönottotestaus on päättynyt. Luukulla on merkittävä rooli suojarakennuksen tiiveydessä.

Reaktori- ja polttoainerakennuksen välissä sijaitsee halkaisijaltaan kahdeksan metriä oleva materiaaliluukku. Luukku on osa suojarakennusta ja täten tärkeä osa suojarakennuksen tiiveyttä ja ydinturvallisuuden varmistamista. Rakennustöiden aikana luukun kautta sisälle reaktorirakennukseen siirrettiin primääripiirin isot komponentit kuten reaktoripaineastia ja höyrystimet.

Laitosyksikön tehoajon aikana materiaaliluukku on suljettuna. Vuosihuoltojen aikana luukku on auki mahdollistaen isojenkin komponenttien kuljetukset.

Käyttöönottotestaus monessa portaassa

Kaiken kaikkiaan materiaaliluukun käyttöönottotestauksessa on useita vaiheita, joista toiminnalliset ja rakenteelliset testaukset on nyt saatu päätökseen. Myöhemmin luukulle tehdään vielä yhteistoimintatestejä muiden järjestelmien kanssa.

Käyttöönottotestausvaiheet sisältävät monta koetta. Tarkoituksena on varmistua siitä, että komponentit muodostavat eheän, toiminnallisen ja käytettävyydeltään hyvän, turvallisen ja luotettavan kokonaisuuden. Tämä tarkoittaa, että asennukset on suoritettu onnistuneesti, sähkö ja automaatiosignaalit kulkevat suunnitellusti ja suojaukset toimivat. Mukana testauksissa ovat laitevalmistaja, laitostoimittaja, TVO ja Säteilyturvakeskus.

Monenlaisia testejä

Materiaaliluukun käyttöönotto-ohjelmaan kuuluvat myös kuormitus- ja tiiveyskokeet. Tiiveyskokeessa materiaaliluukun tiiveyden varmistavien rengastiivisteiden väli paineistetaan typpikaasulla. Kokeessa seurataan paineen ja lämpötilan muutosta tiivisteiden välissä ja tuloksista määritetään laskennallisesti materiaaliluukun vuotonopeus. Kuormituskokeissa testataan yli- ja alikuorman turvarajat sekä mitataan ohjauskiskojen mahdolliset muodonmuutokset.

Materiaaliluukun käyttöönotto tehdään kokonaan vaiheessa A, joka kattaa komponentti- ja järjestelmätason koestukset. Vaiheen A jälkeen laitosyksikön käyttöönotossa siirrytään vaiheeseen B, jossa tehdään eri järjestelmien yhteistoimintakokeet.