STUK: Olkiluoto 4 -hankkeelle ei ole esteitä

3.6.2009


Säteilyturvakeskuksen (STUK) 29.5.2009 luovuttaman alustavan turvallisuusarvion mukaan TVO:n periaatepäätöshakemuksessa esittämät laitosvaihtoehdot on mahdollista rakentaa suomalaiset turvallisuusmääräykset täyttäen. Alustava turvallisuusarvio kattaa laitosvaihtoehdot, TVO:n organisaation ja Olkiluodon sijaintipaikan arvioinnit.

TVO jätti huhtikuussa 2008 valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen neljännen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta Olkiluotoon. Sähköteholtaan 1000 - 1800 megawatin ydinvoimalaitosyksiköksi on vaihtoehtona viisi laitosvaihtoehtoa, joista kaksi on kiehutusvesilaitoksia ja kolme painevesilaitoksia. STUKin arvioinnin mukaan kaikki esitetyt vaihtoehdot eivät täytä turvallisuusmääräyksiä sellaisenaan, mutta ne voidaan rakentaa vastaamaan suomalaisia määräyksiä. Tarvittavien muutoksien luonne ja laajuus vaihtelevat laitosyksiköittäin.

STUK arvioi TVO:lla olevan edellytykset luoda uuden laitosyksikön rakentamista ja käyttöä varten sellainen johtamisjärjestelmä, jossa turvallisuuden ja laadun hallinta sekä hyvä turvallisuuskulttuuri toteutuvat.

Myös uuden ydinvoimalaitosyksikön sijaintipaikan todettiin arvioinnissa olevan tarkoitukseensa soveltuvan niin turva- ja valmiusjärjestelyjen, ydinjätehuollon kuin ydinmateriaalivalvonnankin toteuttamiseksi.


STUKin lehdistötiedote 29.5.2009


STUKin alustava turvallisuusarvio
Liite 1
Liite 2