TVO toimii viranomaisten kanssa yhteistyössä Olkiluodon rakennustyömaalla

30.9.2010

Media on tänään laajasti uutisoinut siitä, että Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun ulkomaalaistarkastajien yllätystarkastus Olkiluoto 3 -työmaalla vaikeutui eilen alueelle tulon viivästymisen takia. Kommenteissa on ollut myös epätarkkuuksia, jotka on syytä oikaista.

Ydinvoimalaitosalueelle pääsy on luvanvaraista. Kaikilla työmaalla liikkuvilla, niin satunnaisilla vierailla kuin työntekijöilläkin täytyy olla kulkulupa ja henkilökortit. Alueen vartioinnista vastaavan henkilöstön tehtävänä on estää pääsy laitosalueelle sellaisilta, joilla kulkulupaa ei ole. Virantoimituksessa olevat viranomaiset saavat toistaiseksi voimassa olevan kulkuluvan alueelle suoritettuaan asianmukaisen koulutuksen ja läpäistyään tarvittavat tarkastukset.

TVO edellyttää että laitostoimittaja (Areva-Siemens -konsortio) ja kaikki sen alihankkijat noudattavat kaikkia verotusta, työoloja ja työaikaa koskevia lakeja ja määräyksiä sekä työehtosopimuksia. Laitosyksikön tilaajana TVO toimii läheisessä yhteistyössä viranomaisten, kuten työsuojeluviranomaisen, verottajan ja eläketurvakeskuksen kanssa. Nämä viranomaiset ovat aktiivisesti ohjeistaneet ja myös valvovat kaikkien projektiin osallistuvien toimintaa.

Kulkulupiin liittyviä ongelmia meillä ei ole juurikaan ollut, sillä viranomaiset ymmärtävät hyvin ydinvoimalaitosalueella liikkumisen erityisvaatimukset ja alueelle tuloon liittyvät ennakkovalmistelut. TVO ei missään muodossa estä eikä vaikeuta viranomaisten toimintaa.

Anna Lehtiranta
Teollisuuden Voima Oyj