Olkiluodon työmaan henkilöt ja yritykset rekisteröidään ja tiedot toimitetaan viranomaisille

8.10.2010

Media on uutisoinut siitä, että Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun ulkomaalaistarkastajien tarkastus Olkiluoto 3 -työmaalla vaikeutui alueelle tulon viivästymisen takia ja työmaalta löytyi ennalta tuntemattomia yrityksiä. Uutisoinnissa on ollut epätarkkuuksia ja puutteita, jotka on syytä oikaista ja täydentää.


Turvajärjestelyt ohjaavat ydinvoimalaitosalueella liikkumista


Ydinenergialaki määrittelee turvajärjestelyt, jotka ohjaavat laitosalueen kulkulupakäytäntöjä. Ydinvoimalaitosalueelle pääsy on luvanvaraista myös viranomaisille.

Kaikilla työmaalla liikkuvilla, niin vierailla kuin työntekijöilläkin täytyy olla voimassa oleva kulkulupa ja ydinvoimalaitoksella asioivien henkilöllisyydestä on varmistuttava. Alueen vartioinnista vastaavan henkilöstön tehtävänä on estää pääsy laitosalueelle sellaisilta, joilla kulkulupaa ei ole.

Ne viranomaiset, jotka suorittavat työtehtäviään Olkiluodossa saavat halutessaan jatkuvasti voimassa olevan kulkuluvan suoritettuaan aluetulokoulutuksen ja läpäistyään tarvittavat tarkastukset. Kulkuluvat ovat henkilökohtaisia ja niiden saamisen edellytykset ovat viranomaisille täsmälleen samat kuin alueella työskentelevien henkilöiden kulkulupavaatimukset.

TVO on ehdottanut Lounais-Suomen aluehallinnon työsuojelutarkastajille jatkuvasti voimassa olevan kulkulupien hankkimista, jolloin he voivat saapua alueelle oman aikataulunsa mukaisesti. Usealla alueella työskentelevällä viranomaisella tällaiset kulkuluvat on.

Työsuojelutarkastuksia tehdään säännöllisesti

Aluehallintoviraston (AVI) työsuojelupiiri teki työsuojelutarkastuksen työmaalla 29.9.2010 ja antoi 6.10.2010 julkisuuteen uutisen jossa kerrottiin että Olkiluodon yllätysiskussa löytyi tuntemattomia yrityksiä.

Tarkastuksessa ei ollut kyseessä yllätystarkastus, sillä siitä oli ilmoitettu etukäteen TVO:lle. Kaikista tarkastajista ilmoitusta ei oltu tehty, joten heidän luvittamisensa tehtiin normaalien toimintatapojen mukaisesti portilla. Tästä kulkulupien tekemisestä aiheutui viivettä sellaisille tarkastajille, joita ei ennalta ollut ilmoitettu saapuviksi.

TVO ei ole vielä saanut työsuojelutarkastuksesta kirjallista tarkastuskertomusta, mutta saatujen ennakkotietojen mukaan tarkastetut ulkomaalaisten työluvat olivat kunnossa, eikä työehtosopimusten minimipalkkasäädösten laiminlyöntejä havaittu.

TVO ei ole estänyt tai rajoittanut työsuojelutarkastusta. Tarkastajien kysymyksiin vastaaminen on vapaaehtoista. Kaikki työntekijät eivät halunneet vastata tarkastajien kysymyksiin.

Viranomaiset saavat tiedon alueella työskentelevistä yrityksistä ja työntekijöistä

Viranomaisen pyynnön mukaisesti TVO toimittaa verottajalle neljännesvuosittain yksityiskohtaisen raportin alueella työskentelevistä yrityksistä ja henkilöistä henkilötietoineen ja työskentelyaikoineen. Tämän lisäksi laitostoimittaja toimittaa Aluehallintovirastoon listaukset alueella toimivista yrityksistä.

Tällaiset listaukset on toimitettu viranomaisille viimeksi heinäkuun alussa 2010. Kesän aikana rakennustyömaalla painopiste on siirtynyt rakentamisesta asennuksiin ja siksi alueelle on tullut muutamia uusia yrityksiä. Kaikki nämä yritykset ja niiden henkilöstö on asianmukaisesti luvitettu alueelle ja ne sisältyvät seuraavaan viranomaiselle lähetettävään raporttiin.

Rakennustyömaalla toimivat yritykset eivät ole sopimussuhteessa TVO:hon vaan laitostoimittajaan, mutta TVO edellyttää että laitostoimittaja ja kaikki sen alihankkijat noudattavat kaikkia verotusta, työoloja ja työaikaa koskevia lakeja ja määräyksiä sekä työehtosopimuksia. Laitosyksikön tilaajana TVO valvoo laitostoimittajan toimintaa ja toimii läheisessä yhteistyössä viranomaisten, kuten työsuojeluviranomaisen, verottajan ja eläketurvakeskuksen kanssa. Nämä viranomaiset ovat aktiivisesti ohjeistaneet ja myös valvovat kaikkien projektiin osallistuvien toimintaa.

Työsuojelutarkastajat ovat aina tervetulleita OL3-työmaalle, tarkastajat ovat käyneetkin Olkiluodossa kymmeniä kertoja.


Lisätietoja:
Anna Lehtiranta
puh. (02) 8381 5200
Teollisuuden Voima Oyj