TVO tarkastaa Olkiluodon 1 ja 2 -laitosyksiköiden varavoimadieselgeneraattorit

19.8.2011

Teollisuuden Voima Oyj tarkastaa OL1 ja OL2 -laitosyksiköiden varavoimadieselgeneraattorit tehdasolosuhteissa tehdyn generaattoritestauksen yhteydessä havaitun käyttöhäiriön vuoksi.
Varavoimageneraattorin roottorin yhdessä käämityksestä havaittiin käyttöhäiriö laitetoimittajan tehdessä suunniteltua järjestelmätestausta huomattavasti laitteen normaalikäyttöä korkeammalla jännitteellä.


Testihavainnoista johtuen TVO suorittaa OL1 ja OL2 -laitosyksiköillä kaikkien dieselgeneraattoreiden mittaukset, joilla varmistetaan generaattoreiden käyttökuntoisuus. Testattu dieselgeneraattori on läpäissyt laitevalmistajan tekemän kokeen, jossa laitetta simuloidaan laitoksen todellisessa tarvetilanteessa. Havainto ei ole luonteeltaan kriittinen varavoimageneraattorin toiminnan kannalta.


Sekä OL1 että OL2 -laitosyksiköillä on molemmilla neljä varavoimadieselgeneraattoria. Dieselgeneraattoreiden tehtävänä on tuottaa sähköä laitoksen dieselvarmistetuille järjestelmille tilanteessa, jossa ulkoinen sähkönsyöttö olisi poikkeuksellisesti häiriintynyt. Varavoimageneraattoreiden lisäksi Olkiluodon voimalaitoksella on useita järjestelyitä sähkönsaannin turvaamiseksi laitosyksiköille, kuten Olkiluodossa sijaitseva kaasuturbiinilaitos, mahdollisuus ottaa sähköä toiselta laitosyksiköltä tai valtakunnan kantaverkosta sekä erillisjärjestelyin lähialueen vesivoimalaitoksilta.


Tapahtumalla ei ole vaikutusta Olkiluodon sähköntuotantoon. TVO on raportoinut testihavainnosta Säteilyturvakeskukselle, sekä alustavasti esittänyt tapahtuman luokittamista luokkaan yksi kansainvälisellä seitsenportaisella INES-asteikolla.