TVO hakee muutosta voimalaitosjäteluolan käyttöluvan ehtoihin

22.9.2011

Teollisuuden Voima Oyj on jättänyt valtioneuvostolle hakemuksen voimalaitosjätteen loppusijoitustilojen käyttöluvan ehtojen muuttamiseksi.

TVO hakee lupaa loppusijoittaa voimalaitosjäteluolaan Olkiluoto 3 -laitosyksikön matala- ja keskiaktiiviset ydinjätteet sekä valtion hallussa olevat radioaktiiviset jätteet. Nämä niin sanotut pienjätteet ovat muun muassa sairaaloissa ja opetuksessa käytettyjä säteilylähteitä. Voimalaitosjäteluolan laajennus tulee ajankohtaiseksi arviolta 2030-luvulla, jolloin nykyiset loppusijoitussiilot täyttyvät. Nykyinen käyttölupa on voimassa vuoden 2051 loppuun asti.

Hakemus käsitellään ydinenergialain mukaisesti ja siihen kuuluu laaja lausuntomenettely. Myös kansalaisilla on mahdollisuus osallistua kuulemiseen antamalla lausuntoja ja mielipiteitä hankkeesta. Hakemus on nähtävillä työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla.

Olkiluodossa sijaitseva voimalaitosjäteluola on ollut käytössä vuodesta 1992. Luola sisältää kaksi 40 metriä syvää siiloa, joiden yläpinta on noin 60 metrin syvyydessä Olkiluodon peruskalliossa. Toinen siiloista on tarkoitettu matala-aktiivisen ja toinen keskiaktiivisen jätteen varastointiin. Nykyisin OL1 ja OL2 -laitosyksiköillä tuotettua jätettä varastoidaan siiloihin vuosittain yhteensä 100–200 kuutiometriä.