OL1-laitosyksiköllä havaittiin puute päähöyryjärjestelmään liittyvän venttiilin toiminnassa

22.5.2012

Vuosihuollossa olevalla Olkiluoto 1 -ydinvoimalaitosyksiköllä havaittiin toiminnallinen puute päähöyryputken venttiilin ohjaustoiminnassa.

Venttiili on normaalisti auki asennossa, ja sen tehtävänä on näin varmistaa neljän päähöyryputken suojarakennuksen ulkopuolisen eristysventtiilin sulkeutuminen suojarakennuksen eristystä vaativassa tilanteessa. Tämän jälkeen venttiili sulkeutuu. Havaitun puutteen takia venttiili ei olisi sulkeutunut tässä tilanteessa.

Puute havaittiin, kun laitosyksikön suojausjärjestelmiä oltiin testaamassa vuosihuollon aikana keskiviikkona 16.5.2012. Ohjaustoiminnan häiriö oli reaktorin suojarakennuksen ulkopuolella sijaitsevassa venttiilissä, johon liittyviä toimintoja uusittiin vuonna 2010.

Puute venttiilin ohjausjärjestelmässä ei ole aiheuttanut ydinturvallisuuden heikkenemistä. Vaikka venttiili jäisi auki, niin sillä ei ole vaikutusta päähöyryputkien eheyteen ja putkien eristysventtiilien toimintaan koska putkien eristysventtiilit ovat jo sulkeutuneet.

Tapahtuma on arvioitu kansainvälisellä ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla (INES) alustavasti perusluokkaan nolla, mutta luokitusta on päätetty korottaa aiemmin tehdyssä muutostyössä havaitun puutteen vuoksi luokkaan yksi.

Lisätietoja: Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, p. 02 8381 2100.