WANO Peer Review -arviointiryhmä vuosihuoltoja arvioimassa

1.6.2012

WANO edistää ydinvoimalaitosten turvallisuutta ja luotettavuutta. Se toimii ydinvoima-alan sisällä ja lähinnä jäsenistönsä keskuudessa.


Järjestön nimi tulee sanoista World Association of Nuclear Operators eli Ydinvoiman käyttäjien maailmanlaajuinen järjestö. Vaikka jäsenyys on vapaaehtoista, kaikki maailman sähköä tuottavat ydinvoimayhtiöt ovat liittyneet WANOn jäseniksi.

Kansainvälistä vertaisarviointia

WANO:n koko toiminta rakentuu järjestön jäsenten vapaaehtoiselle osallistumiselle. Tämän mukaisesti vertaisarviointikin tapahtuu laitoksen omasta kutsusta.

– WANO-tiimien tekemät Peer Review-katselmukset eivät ole viranomaistarkastuksia, vaan vertaisarviointeja, painottaa Saku Latokartano, joka toimi katselmuksen ajan WANOn ja TVO:n välisenä yhteyshenkilönä. – Arviointien tarkoituksena on havainnoida sitä, ovatko tutkittavan organisaation toiminnassa turvallisuus ja laatu etusijalla. Arviointi kohdistuu nimenomaan organisaatioon, ei yksilöihin. Huomio ei niinkään kohdistu siihen, onko arvioitava laitos teknisesti hyvä, vaan siihen, miten hyvässä kunnossa se pidetään. Arviointitiimin laatimasta havaintoraportista laitoksen johto saa kuvauksen mahdollisista parannuskohteista. Työn tuloksena saadaan arvio laitoksen hyvistä käytännöistä ja toisaalta kohteista, joissa on kehittämisen varaa. – Uskon, että ulkopuolisten henkilöiden tekemät havainnot avasivat myös TVO:laisten silmät siinä mielessä, että parannettavaa toiminnoissa löytyy aina.



Saku Latokartano

Edellisen kerran vastaava arviointi tehtiin Olkiluodossa vuonna 2006, minkä jälkeen vuonna 2009 pidettiin seurantakokous.
– Katselmusryhmän raportissa listatuista kehitysehdotuksista löytyy vielä paljon ammennettavaa, mutta paljon on jo tehty kehitystyötä ja toteutettu useita toimintatapoihin ja laitokseen liittyviä muutoksia, summaa Latokartano.

Huomio vuosihuoltojen sujuvuuteen

Tämän vuoden arvioinnin tekevään ryhmään kuului 13 henkeä useasta eri maasta, mm. Euroopan eri maista sekä Koreasta ja Kiinasta. Ryhmä kiersi laitosyksiköillä tekemässä havaintoja, teki haastatteluja ja kirjasi ylös havaintonsa, kehityskohteet sekä hyvät toimintatavat.


WANOn tarkastajien mukana oli TVO:lta runsaslukuinen eri osa-alueiden asiantuntijajoukko.

Ryhmän arviointikohteena olivat tänä vuonna erityisesti vuosihuollot. Arviointiryhmän jäsenille oli toimitettu etukäteen vuosihuoltoihin liittyvää aineistoa etukäteisperehtymistä varten. – Vuosihuoltojen läpimeno toimi arviointiryhmän mielestä mallikkaasti, toteaa Saku Latokartano tyytyväisenä. – Oli hyvä, että arvioijat näkivät, että pystymme reagoimaan nopeasti myös muuttuneisiin tilanteisiin.

Ryhmä raportoi havainnoistaan voimayhtiöille

– WANO:n asiantuntijaryhmä ei ryhdy neuvomaan laitosta havaittujen ongelmien ratkaisemisessa. Ryhmän jäsenet ovat alansa eksperttejä ja voivat kokemuksensa perusteella esittää suosituksia, mutta koska toimintakulttuurit ja säännöksetkin ovat eri maissa erilaisia, eivät toimintatavat välttämättä ole sellaisenaan siirrettävissä toiseen maahan.

Kun raportointi on valmis, se lähetetään arvioidulle laitokselle, joka hyödyntää raportissa suositeltuja toimenpiteitä oman toimintansa kehittämisessä. Sovitun ajanjakson kuluttua pieni arviointiryhmä vierailee laitoksella ja tavallaan tarkastaa, mihin toimenpiteisiin esitettyjen kehittämiskohteiden osalta on ryhdytty.

– Yksityiskohtaiset arviointitulokset ovat luottamuksellisia – ne jäävät vain laitoksen ja WANOn tietoon, painottaa Latokartano.