OL2-laitosyksiköllä havaittiin puute päähöyryjärjestelmään liittyvien kahden venttiilin toiminnassa

5.6.2012

Vuosihuollossa olevalla Olkiluoto 2 -ydinvoimalaitosyksiköllä havaittiin toiminnallinen puute päähöyryputkiin liittyvien kahden venttiilin ohjaustoiminnassa. Vastaava havainto tehtiin OL1-laitosyksiköllä 16.5.2012.

Kyseiset venttiilit ovat normaalisti auki asennossa, ja niiden tehtävänä on näin varmistaa neljän päähöyryputken suojarakennuksen ulkopuolisen eristysventtiilin sulkeutuminen suojarakennuksen eristystä vaativassa tilanteessa. Tämän jälkeen venttiilit sulkeutuvat. Havaitun puutteen takia venttiilit eivät olisi sulkeutuneet tässä tilanteessa.

Puute havaittiin, kun laitosyksikön suojausjärjestelmiä oltiin koestamassa polttoaineenvaihtoseisokin aikana sunnuntaina 3.6. Ohjaustoiminnan häiriö oli reaktorin suojarakennuksen ulkopuolella sijaitsevissa kahdessa venttiilissä.

Puute näiden kahden venttiilin ohjausjärjestelmässä ei ole aiheuttanut ydinturvallisuuden heikkenemistä. Vaikka venttiilit jäisivät auki eristystilanteessa, niin sillä ei ole vaikutusta päähöyryputkien eheyteen ja putkien eristysventtiilien toimintaan koska putkien eristysventtiilit sulkeutuvat välittömästi tässä tilanteessa.

Tapahtuma on arvioitu kansainvälisellä ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla (INES) alustavasti perusluokkaan nolla, mutta luokitusta on päätetty korottaa aiemmin tehdyssä muutostyössä havaitun puutteen vuoksi luokkaan yksi.

Lisätietoja: Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, p. 02 8381 2100.