TVO edellyttää, että Olkiluodossa noudatetaan suomalaisia työehtoja

7.6.2012

Teollisuuden Voima Oyj edellyttää, että OL3-työmaalla noudatetaan Suomen lakeja ja työehtoja. TVO ei salli minkäänlaisia poikkeamia lakimääräisistä velvoitteistaan omassa toiminnassaan. Samaa TVO odottaa kaikilta Olkiluodossa toimivilta yrityksiltä, myös OL3-työmaalla toimivilta.

Tämän vuoksi yhtiö suhtautuu äärimmäisen vakavasti julkisuudessa olleisiin väitteisiin laiminlyönneistä OL3-työmaan työehtosopimusten noudattamisessa, työntekijöiden työ- ja asumisoloissa sekä järjestäytymisvapauden rikkomuksista.

TVO edellyttää laitostoimittajan sekä laitostoimittajan alihankkijoiden noudattavan muun muassa verotusta ja työaikaa koskevia lakeja ja määräyksiä ja työehtosopimuksia sekä työntekijöiden vapautta kuulua tai olla kuulumatta ammattiliittoihin. Nämä velvoitteet on edellytetty siirrettävän edelleen kaikkiin alihankintasopimuksiin. Lisäksi TVO toimii tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja ammattiliittojen kanssa.

OL3-projektissa on tehty määrätietoista työtä harmaan talouden kitkemiseksi. Olkiluoto 3 -työmaalla on käytössä sähköinen kuvalliseen tunnistukseen perustuva kulkulupajärjestelmä, ja TVO tekee veroviranomaisen ja aluehallintoviraston kanssa yhteistyötä kulkulupajärjestelmään tallennettujen yritys- ja työntekijätietojen osalta. Kulkuluvan saamisen ehdot ovat samat, jotka vaaditaan ydinvoimalassa työskenteleviltä.

TVO on rakentanut Olkiluodon ydinvoimalan läheisyyteen majoituskylän, jossa on yhden hengen majoitukseen tarkoitettuja rivitalotyyppisiä yksiöitä, joissa on WC, suihku ja keittonurkkaus. Asunnot ovat kalustettuja, niissä on televisio sekä mahdollisuus saada laajakaistayhteys. Olkiluodossa olevan vanhan majoituskylän huonokuntoisia rakennuksia puretaan parhaillaan.
Vaatimusten täyttymistä seurataan, ja työmaalla on käytössä useita vaihtoehtoisia raportointikanavia, mikäli puutteita havaitaan.

Esimerkiksi kuka tahansa työmaalla työskentelevä voi esittää TVO:lle nimettömästi huolenilmaisunsa, ja työmaan työntekijöitä rohkaistaan kertomaan TVO:lle tai laitostoimittajalle heitä huolettavista asioista. Mikäli TVO:n tietoon tulee epäilyjä laiminlyönneistä, TVO raportoi niistä laitostoimittajalle ja edellyttää, että laitostoimittaja tekee selvityksen ja tarvittavat toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi. Lisäksi TVO ilmoittaa mahdollisista epäilyksistä viranomaisille.