IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano vakuuttui Olkiluodon-vierailustaan

24.8.2012

Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano vieraili torstaina 23. elokuuta Olkiluodossa. Ohjelmassa oli tapaaminen TVO:n edustajien kanssa sekä vierailut yhtiön rakenteilla olevaan Olkiluoto 3 -laitosyksikköön sekä Posiva Oy:n suunnitteilla olevaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen maanalaiseen kallioperäntutkimustilaan, ONKALOon. Myöhemmin Amano tapasi Olkiluodon Vierailukeskuksessa lähialueen mediaa.

Pääjohtaja Amano vakuuttui varsinkin tutkimuksen tasosta ja määrästä Olkiluodon kallioperässä. - Tiedon määrä on valtava. Eikä täällä ole tutkittu pelkästään loppusijoitustekniikkaa, vaan kaikkia siihen liittyviä olosuhteita. Kun sanotaan, ettei käytetylle ydinpolttoaineelle ole ratkaisua, se ei ole totta. Tätä viestiä voin nyt viedä eteenpäin entistäkin vakuuttuneemmin, Amano vakuutti.

Amano korosti turvallisuuden merkitystä ja viittasi OL3-laitosyksikön aikatauluhaasteisiin. - Turvallisuus tulee ensin. Viivästys kannattaa, jos se lisää turvallisuutta. - Minulla ei ole mitään huolenaiheita voimalan tai ONKALOn suhteen, hän kertoi.