TVO:n voimalaitosjätteen loppusijoitusluolalle uudet käyttöehdot

22.11.2012

Valtioneuvosto myönsi 22.11.2012 TVO:lle luvan loppusijoittaa rakenteilla olevan Olkiluoto 3 -laitosyksikön matala- ja keskiaktiiviset ydinjätteet Olkiluodon voimalaitosjätteiden loppusijoitustilaan (VLJ-luolaan). VLJ-luolaan sijoitetaan myös jatkossa valtion hallussa olevia radioaktiivisia jätteitä, kuten esimerkiksi sairaaloissa ja opetuksessa käytettyjä säteilylähteitä.

Olkiluodon VLJ-luolaan on loppusijoitettu vuodesta 1992 alkaen Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköiden käytöstä syntyneitä matala- ja keskiaktiivisia ydinjätteitä. Nykyinen käyttölupa on voimassa 31.12.2051 asti.

TVO jätti valtioneuvostolle syyskuussa 2011 hakemuksen VLJ-luolan käyttöluvan ehtojen muuttamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi asiassa lausunnot useilta eri ministeriöiltä sekä muilta viranomaisilta.

– Nyt saatu lupa on tärkeä osa Olkiluoto 3 -laitosyksikön ydinjätehuollon järjestelyjä, joiden on oltava valmiina ennen uuden laitoksen käyttöönottoa. Myös valtion pienjätteiden välivarastointiin käytettävä tila on täyttymässä. Nyt tehty päätös mahdollistaa pienjätteiden tarkoituksenmukaisen loppusijoituksen jatkossakin, toteaa TVO:n ydinturvallisuusosaston jaospäällikkö Pekka Viitanen.

Valtioneuvosto katsoi, että ydinenergialain edellytykset käyttöluvan ehtojen muuttamiselle täyttyvät. Loppusijoitusluolan laajennus tulee ajankohtaiseksi arviolta 2030-luvulla, jolloin nykyiset loppusijoitussiilot tulevat täyteen.

Olkiluotoon suunnitellaan myös korkea-aktiivisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta. Posiva Oy:n ydinlaitoksen rakentamislupahakemus tulee valtioneuvoston käsittelyyn vuoden 2012 loppuun mennessä.

Lisätietoja: TVO:n ydinturvallisuusosaston jaospäällikkö Pekka Viitanen, p. 02 8381 3230.