Työluvat ja työsuhteet kunnossa OL3:n rakennustyömaalla

21.12.2012

Olkiluoto 3:n rakennustyömaalla ovat työluvat ja työsuhteiden sisällöt kunnossa, totesivat työsuojeluviranomaiset keskiviikkona 19.12. sen jälkeen kun olivat tehneet ennalta ilmoittamattoman valvontakäynnin työmaalle. Merkittäviä puutteita ei havaittu, kertoo työsuojeluvastuualueen johtaja Seppo Pekkala Lounais-Suomen aluehallintovirastosta STT:lle antamassaan haastattelussa.
Työsuojeluviranomaiset ja poliisi tekivät nyt ensi kertaa yhdessä tarkastuksen Olkiluoto 3:n rakennustyömaalla. Pekkalan mukaan yhteistyötä poliisin kanssa on tarkoitus tiivistää sekä rakennustyömailla että muillakin toimialoilla. - Vain poliisilla on oikeus tarkistaa henkilöllisyyspapereita. Lisäksi esitutkinta voidaan käynnistää heti, jos havaitaan esimerkiksi jotain harmaaseen talouteen viittaavaa, Pekkala toteaa.

OL3:n työturvallisuuspäällikkö Lars Lund kertoo tarkastajien haastatelleen satunnaisotannalla eri puolilla työmaata noin 130 työntekijää, jotka täyttivät tarkastajien antaman kyselylomakkeen. Kieliongelmien välttämiseksi lomakkeita oli painettu kuudella eri kielellä. Valvontakäynti sujui hyvässä hengessä. Ne tiedot, joita ei pystytä tarkastamaan työmaalla tapahtuvalla haastattelulla, todentaa aluehallintovirasto jälkikäteen, Lund kertoo.

OL3-projektissa on tehty määrätietoista työtä harmaan talouden estämiseksi. Olkiluoto 3 -työmaalla on käytössä sähköinen kuvalliseen tunnistukseen perustuva kulkulupajärjestelmä, ja TVO tekee veroviranomaisen ja aluehallintoviraston kanssa yhteistyötä kulkulupajärjestelmään tallennettujen yritys- ja työntekijätietojen osalta. Kulkuluvan saamisen ehdot ovat samat, jotka vaaditaan Olkiluodon ydinvoimalassa työskenteleviltä.