​35 vuotta puhdasta sähköntuotantoa

2.9.2013

​TVO:n ydinsähkön tuotanto alkoi tasan 35 vuotta sitten. Olkiluoto 1 tahdistettiin Suomen kantaverkkoon 2. syyskuuta 1978. Siitä lähtien Olkiluodossa on tuotettu perusenergiaa suomalaiselle yhteiskunnalle turvallisesti, taloudellisesti ja ympäristöä säästäen. Olkiluoto 1 ja vuonna 1980 käynnistynyt Olkiluoto 2 ovat kuuluneet alkuvuosien jälkeen jatkuvasti maailman parhaiden ydinvoimalayksiköiden joukkoon.

Perustan Olkiluodon laitosyksiköiden mainioille tuotantoluvuille ovat luoneet hyvin suunnitellut ja huolellisesti rakennetut laitosyksiköt. Ruotsalaisen Asea Atomin toimittamat Olkiluoto 1 ja 2 ovat teknisiltä perusratkaisuiltaan yhä edelleen moderneja.

- Tekniikkaakin tärkeämpi menestystekijä on TVO:n osaava ja korkeatasoinen henkilökunta. Meillä on hyvä turvallisuuspainotteinen toimintakulttuuri, jonka perustana on TVO:laisten vahva sitoutuminen työhönsä ja oman osaamisen kartuttaminen jatkuvan parantamisen hengessä, toimitusjohtaja Jarmo Tanhua painottaa.

TVO:n periaatteena on pitää laitosyksiköt jatkuvasti uudenveroisina. Niitä uudistetaan joka vuosi, ja lisäksi teemme mittavia modernisointiprojekteja noin 5-8 vuoden välein. Näin toimien tähtäämme siihen, että Olkiluoto 1:llä ja 2:lla on edessään vielä ainakin 40 vuotta teknistä käyttöikää, Tanhua sanoo.

- Modernisointien ja turvallisuusinvestointien ansioista laitosyksikkömme ovat jopa paremmassa kunnossa kuin valmistuessaan. Alun perin niiden nettosähköteho oli 660 MW, josta on useiden modernisointiprojektien tuloksena noustu nykyiseen nettotehoon 880 MW. Samalla on parannettu merkittävästi myös tuotannon turvallisuutta ja energiatehokkuutta, Tanhua kertoo.

Olkiluoto 1 ja 2 rakennettiin tyydyttämään Suomen energiavaltaisen teollisuuden kasvavaa sähköntarvetta. Kuluneiden vuosikymmenten aikana TVO on kehittynyt teollisuuden resurssiyhtiöstä koko yhteiskuntaa hyödyttäväksi perusvoiman tuottajaksi. Nykyisin Olkiluodon laitosyksiköiden osuus Suomen koko sähköntuotannosta on noin kuudennes. Teollisuus käyttää TVO:n tuottamasta sähköstä noin puolet, ja toinen puoli ohjautuu energiayhtiöiden kautta kotitalouksiin, palveluihin ja maatalouteen.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Jarmo Tanhua, puh. 02 8381 2000.