Ensimmäinen neljästä höyrystimestä asennuspaikallaan

22.11.2010

Reaktorilaitoksen isoin komponentti eli 520 tonnia painava ja 23 metriä pitkä höyrystin on viime viikon aikana viety paikalleen. Siirto varastosta reaktorirakennukseen alkoi maanantainaamuna 15. marraskuuta.

Se nostettiin ensin polttoainerakennukseen säältä suojaan, minkä jälkeen sen päältä voitiin poistaa suojamuovit. Tiistaina komponentti siirrettiin materiaaliluukun läpi reaktorirakennuksen puolelle, ja siihen kiinnitettiin nostovaijerit.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettHöyrystin nostettiin teräsbetonirakenteiseen asennuspaikalleen "bunkkeriinsa" keskiviikon aikana. Korkeimmillaan tämä lämmönvaihdin kävi +38 metrissä. Torstai käytettiin komponentin täsmälliseen kohdistamiseen ja nostovaijereiden irrottamiseen.

Hitsaus primääriputkiin on jo aloitettu.


Höyrystin on lämmönvaihdin, jossa reaktorin tuottama lämpö siirtyy primääripiirin vedestä sekundääripiirin veteen. Lämmönvaihtimille tyypilliseen tapaan primääri- ja sekundääripiirin vedet eivät ole kosketuksissa toisiinsa. EPR-laitoksen höyrystin on pystytyyppinen. OL3:ssa on yhteensä neljä höyrystintä. Lisätietoa höyrystimestä julkaisustamme Ydinvoimalaitosyksikkö OL3.