Ajankohtaista Olkiluoto 3:lla

10.12.2010

Olkiluoto 3 -työmaalla ahertaa tällä hetkellä runsaat 4 000 työntekijää. Rakennustyöt ovat jo lähes valmiina. Valetun betonin määrä on nyt noin 310 000 kuutiota. Parhaillaan on menossa muun muassa reaktorilaitoksen pääkomponenttien asennukset. Reaktorilaitoksen suurimmista komponenteista, höyrystimistä, on kolme jo siirretty asennuspaikoilleen, ja niiden hitsaus primääripiirin putkiin on alkanut. Näitä noin 520 tonnia painavia ja 24 metriä korkeita komponentteja tulee reaktorilaitokseen kaikkiaan neljä.

Käyttöönottovaiheen lähestymisestä kertoo ns. suunnittelusimulaattorin saapuminen työmaalle. Sen avulla testataan erilaisia laitostoimintoja, ja saatujen kokemusten myötä tullaan todentamaan OL3:n varsinaisen koulutussimulaattorin toimivuus. Koulutussimulaattori on parhaillaan Saksassa alustavissa tehdastesteissä.

Laitostoimittajan ilmoituksen mukaan polttoaineen lataus OL3:n reaktoriin alkaa vuoden 2012 lopulla. Ydintekninen käyttöönotto kestää tämän jälkeen noin kahdeksan kuukautta, joten laitosyksikön säännöllinen käyttö alkaa vuoden 2013 jälkipuoliskolla.