OL3:n turbiinilaitoksella sähköiset tunnelmat

16.2.2012

Turbiinilaitos kytkettiin 110 kV:n verkkoon, ja turbiinipuolen sähköjärjestelmien käyttöönotto alkoi toden teolla.

Turbiinilaitoksella mekaaniset asennukset ovat nyt loppuvaiheessa, ja asennusten lopputarkastuksista on suoritettu noin 90 %. Turbiinilaitoksen järjestelmien käyttöönottotoiminnot on aloitettu, ja sähkönsyöttöjärjestelmien kytkentä 110 kV:n jakeluverkkoon käyvien laitosyksiköiden kytkinkentältä on tehty. Seuraavana vuorossa on keväällä suoritettava sähkönsyöttöjärjestelmien kytkentä valtakunnan 400 kV:n kantaverkosta.
- Turbiinilaitoksen sähkönsyöttö on kytkentöjen jälkeen kunnossa, ja turbiinilaitoksen käyttökohteille voidaan syöttää tarvittavaa sähkötehoa, toteaa Heikki Lukkari prosessitekniikan OL3-ryhmäpäällikkö ja turbiinilaitoksen käyttöönottopäällikkö.

Osa turbiinilaitoksen järjestelmistä, kuten esimerkiksi ilmastointi- ja palovesijärjestelmät, on koekäyttötestattu, ja nyt ne ovat joko toiminnassa tai toimintavalmiudessa. Isona kokonaisuutena on vuoden 2012 aikana toteutettava merivesijärjestelmän käyttöönotto. Tällöin merivesipiiri avataan, ja merivesijärjestelmät koekäytetään. Koekäyttöjen jälkeen merivesijärjestelmät ovat valmiina jäähdytysveden kierrättämiseen matalapaineturbiinilta tulevan höyryn lauhduttamiseksi.

TVO:n OL3-turbiinipuolen käyttöönotto-organisaatiossa on tällä hetkellä mukana viisitoista henkilöä, jotka valvovat käyttöönotossa tehtäviä testejä ja arvioivat saatuja tulosaineistoja. Tulevaisuudessa työ jatkuu reaktoripuolen kanssa toteutettavilla yhteistoimintakokeilla. - Koekäyttövaihe tehdään pääosin itsenäisesti molemmilla saarekkeilla, mutta sitten myöhemmissä testivaiheissa testataan koko laitosyksikön yhteistoiminta, kertoo Lukkari. Turbiinipuolella on hyvä meno käynnissä.
- Prosessijärjestelmien laajamittaiseen koekäyttöön siirtymistä odotetaan kovasti, tiivistää Heikki Lukkari. 



OL3-laitosyksikön kytkinkenttä.