Olkiluoto 3-laitosyksikölle merivettä

9.8.2012

Jarno Lalli on tyytyväinen tulvitusprosessin etenemiseen.Olkiluoto 3 (OL3)-laitosyksikön merivesipiirin jäähdytysvesitunnelit ovat nyt käytössä. - Meriveden tulvitus sekä sisäänotto- että ulostulotunneleihin ja niiden jälkeisiin jäähdytysvesijärjestelmien rakenteisiin onnistui suunnitelmien mukaan, toteaa TVO:n työlupakonttorin päällikkö ja vuosihuoltokoordinaattori Jarno Lalli.

Laitosyksikön käytön aikana jäähdytysvesitunnelissa virtaa merivettä noin 53 kuutiota sekunnissa. Jäähdytysvesitunneli on kooltaan massiivinen ja esimerkiksi jäähdytysveden sisäänottotunnelin poikkipinta-ala on 60 neliötä.

Meriveden avulla jäähdytetään OL3-laitosyksikön turbiineilta tulevaa vesihöyryä, jolloin se lauhtuu takaisin vedeksi turbiinin lauhduttimissa. Lauhduttimissa hyödynnetty merivesi lämpenee noin 13 astetta laitosyksikön läpi kulkiessaan. Merivesi ja sähköntuotannossa käytettävä prosessivesi kulkevat omissa suljetuissa piireissään, eivätkä ne sekoitu keskenään.

Vesi kohisee

Käyttövuorohenkilökunnasta OL3:n ohjaajaharjoittelijat Mikko Aalto ja Timo Helenius olivat mukana meriveden tulvituksessa. Heidän tehtävänään oli avata ulostulotunnelin patoluuluukkujen venttiilit, minkä vaikutuksesta merivesi virtasi tunneliin ja sieltä edelleen tulo- ja poistopuolen jäähdytysvesijärjestelmärakenteisiin. – Venttiilien avaus on käyttövuorojen tehtävä. On tärkeää, että he saavat konkreettista kokemusta erilaisista toimenpiteistä, toteaa Lalli.

Veden nousua tunnelissa sekä laitosalueella olevassa aaltoilualtaassa seurattiin tarkoin. – Kaiken kaikkiaan ulostulotunnelin täyttyminen kesti vajaat seitsemän tuntia. Tämän jälkeen veden pinta oli samalla tasolla meriveden kanssa.

Merivettä on tällä hetkellä molemmissa tunneleissa sekä tulo- ja poistopuolen jäähdytysvesijärjestelmärakenteissa odottamassa seuraavia laitosyksikön jäähdytysvesijärjestelmien käyttöönottoaktiviteetteja.

Lisätietoja merivesipiiristä löytyy OL3-laitosyksikön teknisestä esitteestä


Viereinen kuva: Mikko Aalto (vas.) seuraa, kun Timo Helenius avaa käsikäyttöisen venttiilin.


Kuva ylhäällä oikealla: Jarno Lalli on tyytyväinen tulvitusprosessin etenemiseen.