Teollisuuden Voima Oyj:n osavuosikatsaus tammikuu - syyskuu 2011

20.10.2011

Pörssitiedote 20.10.2011

Osavuosikatsaus liitteineen (pdf)

Vuoden kolmannella neljänneksellä Teollisuuden Voima Oyj:n sähköntuotanto Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköillä jatkui turvallisesti ja luotettavasti. Olkiluoto 3 -projektissa laitosyksikön rakennustyöt ovat suurelta osin valmiit ja reaktorilaitoksen pääkomponentit on asennettu paikoilleen. OL3:n koulutussimulaattori on otettu testikäyttöön. Olkiluoto 4 -hankkeen suunnittelu ja valmistelutoimenpiteet jatkuivat. Japanin ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkeen Olkiluodon voimalaitoksella on tehty turvallisuusselvityksiä. EU:n ydinvoimaloiden stressitesteihin liittyvät lopulliset selvitykset toimitetaan Säteilyturvakeskukselle lokakuun loppuun mennessä.

Toimintaympäristö


Japanissa maaliskuussa tapahtuneen ydinvoimaonnettomuuden jälkeen Säteilyturvakeskus (STUK) käynnisti työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) toimeksiannosta selvityksen siitä, miten suomalaisissa ydinvoimalaitoksissa on varauduttu luonnonilmiöiden ja ulkoisen sähkönsyötön menetyksen aiheuttamiin ongelmiin. Ydinvoimayhtiöt toimittivat raporttinsa STUKille huhtikuun puolivälissä. STUK totesi ministeriölle 16.5.2011 antamassaan selvityksessä, että suomalaisissa ydinvoimalaitoksissa ei tullut esiin sellaisia uusia uhkatekijöitä tai puutteita, jotka vaatisivat välittömiä turvallisuusparannuksia. STUKin mukaan ydinvoimayhtiöiden oli kuitenkin syytä jatkaa laitosyksikkökohtaisia tarkempia selvityksiä varautumisesta joihinkin poikkeuksellisiin luonnonolosuhteisiin. Selvityksissä tarkastellaan esim. sähkönsyötön ja reaktorin jäähdytyksen varmistamista tilanteissa, joissa samanaikaisesti oletetaan esiintyvän moninkertaisten vara- ja turvallisuusjärjestelmien vikaantumisia. Selvitykset ja suunnitelmat turvallisuusparannuksista voidaan laatia EU:n ministerineuvoston pyynnöstä tehtävien stressitestien yhteydessä.

STUKin pyytämät selvitykset laaditaan Euroopan ydinturvallisuusviranomaisten yhteistyöelimien ENSREGin (European Nuclear Safety Regulators Group) ja WENRAn (Western European Nuclear Regulators Association) ohjeiden mukaisesti. EU:n ydinvoimaloiden stressitesteihin liittyvät lopulliset selvitykset tulee toimittaa STUKille 31.10.2011 mennessä. STUK laatii selvitysten pohjalta kansallisen loppuraportin vuoden loppuun mennessä.

Fukushiman ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkeen joissakin maissa on tehty merkittäviä ydinvoimaa koskevia energiapoliittisia suunnanmuutoksia. Saksa teki toukokuussa ja vahvisti heinäkuun alussa poliittisen päätöksen sulkea kaikki ydinvoimalaitoksensa vuoteen 2023 mennessä. Myös Sveitsi lopetti uudet ydinvoimahankkeensa. Italiassa kesäkuussa toimitettu kansanäänestys jatkoi ydinvoiman käytön kieltoa. Muut EU-jäsenmaat eivät ole muuttaneet energialinjauksiaan. Erityisesti Saksan päätös ydinvoimasta luopumisesta vaikuttaa myös EU-tasolla meneillään olevan pitkän tähtäimen energiastrategian valmisteluun, tulevan energian infrastruktuuripaketin toteutukseen ja sovittujen hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden toteutumiseen.

EU:n ministerineuvostossa hyväksyttiin 19.7.2011 syyskuussa 2011 voimaan tullut ydinjätedirektiivi, joka on ensimmäinen EU:n laajuinen ydinjätteen ja käytetyn polttoaineen huoltoa koskeva puitedirektiivi. Jäsenmaiden hallituksilla on kaksi vuotta aikaa viedä direktiivi kansalliseen lainsäädäntöön, ja ensimmäiset kansalliset ydinjäteohjelmat tulee toimittaa EU-komissiolle vuoteen 2015 mennessä.

Suomen uusi hallitusohjelma valmistui 17.6.2011. Sen mukaan hallitus ei myönnä periaatelupia uusille ydinvoimaloille, käsittelee ydinvoimaloita koskevat rakentamislupapäätökset viipymättä ja tekee päätökset ydinjätteen loppusijoituksesta selvitysten valmistumisen jälkeen eduskunnan päätöksen mukaisesti hakemalla kansallisen ratkaisun. Lisäksi hiilidioksidivapaalle sähkön tuotannolle suunnitellaan uutta veroa, jonka suuruudeksi hallitusohjelmassa mainitaan 170 miljoonaa euroa.

Euroopan komissio julkisti 22.6.2011 ehdotuksen energiatehokkuutta koskevaksi direktiiviksi. Se velvoittaisi jäsenvaltioita toimenpiteisiin, joiden avulla saavutettaisiin EU:n asettama 20 prosentin energiansäästötavoite vuodelle 2020. Direktiivin periaatteena on, että kaikki uudet yli 20 MWth:n lämpövoimalaitokset tulisi rakentaa yhteistuotantolaitoksiksi.

Liiketoiminnan tulos

Konsernin liikevaihto katsauskaudella 1.1. - 30.9.2011 oli 273,7 (1.1. - 30.9.2010: 275,8) miljoonaa euroa. Sähkön toimitusmäärä osakkaille oli 11 048,6 (11 364,0) GWh.

Konsernin tulos oli 6,4 (34,1) miljoonaa euroa. Konsernin oikaistu tulos 8,9 (3,8) miljoonaa euroa eroaa konsernin tuloksesta IFRS-säännösten mukaisen ydinjätehuoltovastuun tulosvaikutuksen ja vertailukaudella suojauslaskennan ulkopuolisten rahoitusinstrumenttien arvostuksien vaikutuksen osalta (katso Keskeisiä tietoja ja tunnuslukuja).

Rahoitus ja maksuvalmius

TVO:n rahoitustilanne on kehittynyt suunnitelmien mukaisesti.

TVO:n pitkä- ja lyhytaikaisten lainojen määrä, lukuun ottamatta osakkaille edelleen lainattua lainaa Valtion ydinjätehuoltorahastolta, oli katsauskauden lopussa 2 879,0 (31.12.2010: 2 683,8) miljoonaa euroa. Uutta pitkäaikaista lainaa nostettiin katsauskaudella 33,9 (323,2) miljoonaa euroa ja lainoja lyhennettiin 5,8 (136,7) miljoonaa euroa. Lainaa Valtion ydinjätehuoltorahastolta lisättiin 40,2 (51,5) miljoonaa euroa. OL3-projektin rahoituskulut on aktivoitu taseeseen.

TVO käyttää oikeuttaan lainata varoja takaisin Valtion ydinjätehuoltorahastolta laissa määrättyjen sääntöjen puitteissa. Lainan määrä on 842,6 (31.12.2010: 802,4) miljoonaa euroa ja se sisältyy korollisiin velkoihin. Laina on edelleen lainattu yhtiön A-osakesarjan osakkaille.

TVO päivitti kesäkuussa 2,5 miljardin euron suuruisen joukkovelkakirjalainaohjelman (EMTN). TVO on laskenut raportointikauden aikana EMTN-ohjelman puitteissa liikkeeseen SEK 300 miljoonan suuruisen ns. private placement -lainan.

Yhtiö allekirjoitti maaliskuussa 1,5 miljardin euron suuruisen syndikoidun valmiusluoton. Laina-aika on viisi vuotta ja siihen sisältyy kaksi vuoden mittaista pidennysoptiota. Kyseisellä valmiusluotolla korvattiin kesäkuussa 2012 erääntyvä valmiusluotto. Katsauskauden lopussa TVO:lla oli nostamattomia luottositoumuksia ja kassavaroja yhteensä 2 092 miljoonaa euroa.

Sekä Fitch Ratings (Fitch) että Japan Credit Rating Agency (JCR) ovat vahvistaneet TVO:n luottoluokitukset entisille tasoilleen. Fitchin luokitus päivitettiin tasolle A- kesäkuussa ja JCR:n luokitus tasolle AA tammikuussa. Molemmat luokittajat arvioivat TVO:n tulevaisuuden näkymät edelleen vakaiksi.

Varsinaisessa yhtiökokouksessa 24.3.2011 päätettiin yhtiön B-osakesarjan osakkeenomistajille suunnatusta osakeannista, jolla yhtiön osakepääomaa korotetaan 65,2 miljoonalla eurolla. Merkintähinta maksetaan hallituksen päättämänä ajankohtana vuoden 2011 aikana. Osakepääoman korotus perustuu OL3:n rahoitussuunnitelmaan, jonka mukaan investoinnin edellyttämä oman pääoman -ehtoinen rahoitus kerrytetään projektin etenemisen mukaisesti.

Ydinvoima

Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2

Olkiluodon voimalaitosyksiköiden, Olkiluoto 1 (OL1) ja Olkiluoto 2 (OL2), sähköntuotanto katsauskaudella 1.1. - 30.9.2011 oli 10 334 (10 295) GWh ja käyttökerroin yhteensä 90,5 (91,2) %.

Laitosyksiköt toimivat tarkastelujakson ajan turvallisesti ja luotettavasti. OL1:n nettotuotanto oli 5 367 (5 042) GWh ja käyttökerroin 93,3 (89,0) %. OL2:n nettotuotanto oli 4 967 (5 253) GWh ja käyttökerroin 87,6 (93,3) %.

OL1:llä ja OL2:lla oli elokuussa viikonloppuseisokit, joissa tehtiin korjaus- ja tarkastustöitä.

Olkiluoto 1
Keskimääräinen sähköteho MW
1.10.2010 - 30.9.2011 

Olkiluoto 2
Keskimääräinen sähköteho MW
1.10.2010 - 30.9.2011 

Vuosihuollot

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuoden 2011 vuosihuollot saatiin päätökseen 8. kesäkuuta. OL2:n vajaat 29 vuorokautta kestänyt vuosihuolto oli Olkiluodon voimalaitoksen tähän mennessä suurin huoltoseisokki. OL1:llä oli vuorossa lyhyt, 9 vuorokautta kestänyt polttoaineenvaihtoseisokki, jossa tehtiin myös ennakkohuoltotöitä sekä tarkastuksia ja koestuksia.

OL2:n vuosihuollossa uusittiin matalapaineturbiinit, generaattori ja sen jäähdytysjärjestelmä, päähöyrylinjojen sisemmät eristysventtiilit, merivesipumput ja lauhduttimen sisäpuoliset väliottohöyrylinjat. Myös pienjännitekojeistoja ja lauhteen puhdistusjärjestelmän automaatiota uusittiin. Tehtyjen uudistusten myötä OL2:n tekninen luotettavuus parani entisestään, ja laitosyksikön nettosähköteho kasvoi noin 20 megawattia turbiinilaitoksen hyötysuhteen parantuessa. OL1:llä vastaavanlainen suuri vuosihuolto ilman generaattoriasennusta toteutettiin vuonna 2010.

OL2:lla todettiin vuosihuollon aikana poikkeamia reaktorin ylipainesuojausjärjestelmän venttiileissä. Järjestelmään kuuluvia varo-, ulospuhallus- ja pika-avausventtiilejä tarkastettiin vuosihuollossa yhteensä 12 kappaletta ja osassa niistä todettiin toimintaa haittaamattomia poikkeamia. Tapahtuman turvallisuusmerkitykseksi määritettiin luokka 1 kansainvälisellä seitsenportaisella INES-asteikolla. Vastaavat venttiilit OL1:llä tarkastettiin ja venttiilien sisäosia vaihdettiin juhannuksen jälkeisessä seisokissa. OL2:lla venttiilit uusittiin elokuussa pidetyssä viikonloppuseisokissa.

Olkiluoto 3

OL3 on rakenteilla oleva ydinvoimalaitosyksikkö, joka on tilattu kiinteähintaisena avaimet käteen -periaatteella konsortiolta (laitostoimittaja), jonka muodostavat AREVA NP GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG. Laitosyksikön kaupallisen sähköntuotannon piti alun perin alkaa huhtikuun lopussa 2009. Valmistuminen on kuitenkin viivästynyt. Laitostoimittaja ilmoitti vuonna 2010, että suurin osa töistä valmistuu vuonna 2012. Laitostoimittajan mukaan ydintekninen käyttöönotto kestää noin 8 kuukautta, joten laitosyksikön käyttö alkaa sen mukaan vuoden 2013 jälkipuoliskolla. (Ks. sivu 11: Katsauskauden jälkeiset tapahtumat.) Avaimet käteen -toimituksen mukaan vastuu aikataulusta on laitostoimittajalla.

Laitosyksikön rakennustyöt ovat suurelta osin valmiit. TVO:n toimistorakennuksen rakennustyöt jatkuivat. Reaktorilaitoksen pääkomponentit, kuten reaktoripaineastia, paineistin ja neljä höyrystintä on asennettu paikoilleen, ja primääripiirin putkistojen hitsaukset ovat valmistuneet. Muiden komponenttien asennustyöt ja putkistojen hitsaukset sekä painekokeet jatkuivat. Turbiinilaitoksen automaatiokaappien käyttöönottokoestukset ovat käynnissä. Reaktorilaitoksen automaation suunnittelu, dokumentointi ja luvitus ovat vielä kesken. OL3:n koulutussimulaattori on toimitettu ja asennettu Olkiluotoon. Simulaattori on testauskäytössä.

Vuonna 2008 vireille tulleet välimiesmenettelyt, jotka koskevat laitosyksikön valmistumisen viivästymistä ja sen kustannuksia sekä erikseen rakennustöihin liittyvän teknisesti ratkaistun asian kustannuksia, jatkuivat.

Laitosyksikön valmistumisen viivästymistä ja sen kustannuksia koskevaan välimiesmenettelyyn liittyen laitostoimittaja toimitti kesäkuussa 2011 kannekirjelmän, johon sisältyi määrältään päivitetty ja yksilöity vaatimus välillisine kustannuksineen ja viivästyskorkoineen. Laitostoimittajan viimeksi esittämän kanteen rahamääräinen vaatimus, mukaan lukien välilliset kustannukset ja viivästyskorot, on noin 1,9 miljardia euroa. TVO on aiemmin todennut laitostoimittajan vaateen perusteettomaksi ja on tehnyt vastakanteen, jonka määrä on tällä hetkellä noin 1,4 miljardia euroa. TVO päivittää oman vaatimuksensa välimiesmenettelyn aikana. Välimiesmenettely voi kestää useita vuosia ja osapuolten vaatimusten määrät voivat vielä muuttua.

Välimiesmenettelyjen johdosta ei ole kirjattu saatavia eikä varauksia.

Työmaan henkilömäärä katsauskauden lopussa oli hieman yli 3 000. Työmaan työturvallisuus säilyi hyvällä tasolla.

Kaikki OL3-projektin toteutuneet aktivointikriteerit täyttävät menot on kirjattu konsernin taseen aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden hankintamenoon.

Olkiluoto 4

Eduskunta jätti 1.7.2010 voimaan valtioneuvoston 6.5.2010 tekemän myönteisen periaatepäätöksen TVO:n periaatepäätöshakemuksesta neljännen ydinvoimalaitosyksikön (OL4) rakentamisesta Olkiluotoon.

OL4-hankkeen suunnittelu, tarjouspyyntöaineiston laadinta ja toteutustapojen arviointi sekä muut valmistelutoimenpiteet jatkuivat.

Hankkeen organisointia jatkettiin. Projektin johtajaksi on nimitetty Janne Mokka 1.7.2011 alkaen.

Ydinpolttoaine

Ydinpolttoainehankintojen arvo katsauskaudella oli 34,7 (49,7) miljoonaa euroa ja kulutuksen arvo 31,9 (30,0) miljoonaa euroa.

Ydinpolttoaine- ja uraanivaraston arvo 30.9.2011 oli 174,7 (31.12.2010: 171,9) miljoonaa euroa, josta reaktoreissa olevan polttoaineen arvo oli 81,0 (31.12.2010: 63,3) miljoonaa euroa.

Ydinjätehuolto

Yhtiöllä on ydinenergialain mukaan vastuu ydinjätehuoltoon liittyvistä toimenpiteistä ja niiden kustannuksista. TVO:n käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta huolehtii yhteisyritys Posiva Oy, jonka toisena omistajana on Fortum Power and Heat Oy.

Loppusijoituslaitoksen loppusijoitussyvyydessä, noin 420 metrissä, on alkuvuodesta aloitettu kahden ns. demonstraatiotunnelin louhintatyöt. Demonstraatiotunneleiden louhinnalla on tarkoitus osoittaa Posivan kyky rakentaa ja louhia varsinaisia loppusijoitustunneleita sekä määritellä loppusijoitustunneleiden ja -reikien sijainti turvallisen loppusijoituksen varmistamiseksi. Toisen, noin 50 metrin pituisen, tunnelin louhintatyöt valmistuivat kesäkuun alussa ja toisen rakennustyöt ovat edenneet puoleen väliin, noin 60 metriin. Tutkimustunneli ONKALON varsinaisten louhintatöiden valmistuttua kesäkuussa töitä on jatkettu teknisten ja tukitoimintotilojen louhinnalla. Louhintojen on määrä valmistua keväällä 2012. Ilmastointi- ja nostinlaiterakennukset, joiden rakentaminen aloitettiin kesällä 2010, vastaanotetaan lokakuussa järjestelmien koekäytön jälkeen. Olkiluodon loppusijoitustilaan tullaan sijoittamaan TVO:n ja Fortum Power and Heat Oy:n Suomessa käytetty polttoaine.

Rakennustyöt Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen välivaraston laajentamiseksi kolmella uudella varastoaltaalla jatkuivat. Laajennusta voidaan käyttää OL1:n, OL2:n ja OL3:n tarpeisiin.

TVO jätti 21.9.2011 valtioneuvostolle hakemuksen voimalaitosjätteen loppusijoitustilojen (VLJ-luolan) käyttöluvan ehtojen muuttamiseksi. TVO hakee lupaa loppusijoittaa VLJ-luolaan OL3-laitosyksikön matala- ja keskiaktiiviset ydinjätteet sekä valtion hallussa olevat radioaktiiviset jätteet. Nämä ns. pienjätteet ovat muun muassa sairaaloissa ja opetuksessa käytettyjä säteilylähteitä. VLJ-luolan laajennus tulee ajankohtaiseksi arviolta 2030-luvulla, jolloin nykyiset loppusijoitussiilot täyttyvät. Nykyinen käyttölupa on voimassa vuoden 2051 loppuun asti.

Konsernitilinpäätöksen veloissa on esitetty IFRS-säännöstön mukaan laskettu ydinjätehuoltovastuuseen liittyvä varaus 824,3 (31.12.2010: 806,3) miljoonaa euroa ja varoissa on esitetty vastaava määrä yhtiön osuudesta Valtion ydinjätehuoltorahastossa.

Ydinjätehuollon tulevien kustannusten kattamiseksi yhtiö suorittaa maksuja ydinenergialain mukaisesti Valtion ydinjätehuoltorahastoon. TEM vahvisti yhtiön ydinjätehuollon vuoden 2010 lopun vastuumääräksi 1 179,1 (1 160,7) miljoonaa euroa ja yhtiön vuoden 2011 rahastotavoitteeksi Valtion ydinjätehuoltorahastossa 1 123,4 (1 069,8) miljoonaa euroa. Vastuumäärän ja rahastotavoitteen erotus on katettu vakuuksin.

Ydinjätehuoltorahasto vahvisti maaliskuussa 2011 yhtiön vuoden 2010 ydinjätehuoltomaksuksi 36,9 (43,5) miljoonaa euroa, joka maksettiin rahastoon 31.3.2011 (31.3.2010).

Hiilivoima

Meri-Pori

TVO:n osuus Meri-Porin hiilivoimalaitoksessa tuotetusta sähköstä 1.1.?30.9.2011 oli 772,2 (1 127,5) GWh ja sen tuottamiseen käytettiin hiiltä 257,9 (391,9) tuhatta tonnia ja hiilidioksidipäästöoikeuksia 614,6 (919,9) tuhatta tonnia.

TVO on saanut vuosille 2008–2012 maksuttomia hiilidioksidipäästöoikeuksia osuudelleen Meri-Porin hiilivoimalaitoksessa 1 479,7 tuhatta tonnia, josta vuodelle 2011 on kohdistettu 295,9 tuhatta tonnia.

TVO:n osuus Meri-Porin tuotannosta
Keskimääräinen sähköteho MW
1.10.2010 - 30.9.2011

Investoinnit käyttöomaisuuteen ja osakkeisiin

Investoinnit olivat katsauskaudella 242,8 (312,2) miljoonaa euroa. Emoyhtiön investoinnit olivat 239,8 (257,2) miljoonaa euroa, josta OL3-projektiin kohdistui 185,9 (185,7) miljoonaa euroa.

OL2-laitosyksiköllä toteutettiin vuosihuollon yhteydessä modernisointiprojektiin liittyvät asennukset (matalapaineturbiinit, lauhduttimen sisäpuoliset väliottohöyrylinjat, generaattori ja sen jäähdytysjärjestelmä sekä lauhteenpuhdistuksen automaatio, sisemmät eristysventtiilit, pienjännitekojeistot ja päämerivesipumput).

Meri-Porin hiilivoimalaitososuutta varten hankittuja hiilidioksidipäästöoikeuksia on luovutettu energiamarkkinavirastolle 14,5 (6,1) miljoonan euron arvosta. Vuonna 2011 päästöoikeuksia ja päästövähenemiä Meri-Porin hiilivoimalaitososuutta varten on hankittu 6,5 (11,0) miljoonalla eurolla. Hankitut ja maksuttomat päästöoikeudet kattavat yhtiön katsauskauden hiilidioksidipäästöoikeustarpeen.

Vireillä olevat oikeudenkäynnit ja riita-asiat

TVO sai joulukuussa 2008 Kansainväliseltä kauppakamarilta (ICC) tiedon, että OL3-projektin laitostoimittaja on toimittanut ICC:lle välimiesmenettelyä koskevan pyynnön, joka koskee OL3:n valmistumisen viivästymistä ja siitä aiheutuneita kustannuksia. Tähän liittyen laitostoimittaja toimitti kesäkuussa 2011 kannekirjelmän, johon sisältyi määrältään päivitetty ja yksilöity vaatimus välillisine kustannuksineen ja viivästyskorkoineen. Laitostoimittajan viimeksi esittämän kanteen rahamääräinen vaatimus, mukaan lukien välilliset kustannukset ja viivästyskorot, on noin 1,9 miljardia euroa. TVO on aiemmin todennut laitostoimittajan vaateen perusteettomaksi ja on tehnyt vastakanteen, jonka määrä on tällä hetkellä noin 1,4 miljardia euroa. TVO päivittää oman vaatimuksensa välimiesmenettelyn aikana. Välimiesmenettely voi kestää useita vuosia ja osapuolten vaatimusten määrät voivat vielä muuttua.

TVO on lisäksi osapuolena toisessa ICC:n sääntöjen mukaisessa välimiesmenettelyssä, jossa on kysymys OL3:n rakennustöihin liittyvän teknisesti ratkaistun asian kustannuksista, joiden määrä projektin arvoon verrattuna on vähäinen.

Välimiesmenettelyissä esitettyjen vaatimusten perusteella ei ole kirjattu saatavia eikä varauksia.

Henkilöstö

Konsernin henkilöstön määrä oli katsauskauden lopussa 826 (31.12.2010: 803, 30.9.2010: 804) henkilöä. Vakinaisen henkilöstön määrä oli katsauskauden lopussa 748 (31.12.2010: 719, 30.9.2010: 719) henkilöä.

TVO:n johdossa tehtiin seuraavat nimitykset, jotka tulivat voimaan 1.7.2011: Tekniikkaosaston johtaja Janne Mokka siirtyi OL4-projektin johtajaksi ja yksikköpäällikkö Sami Jakonen nimitettiin tekniikkaosaston johtajaksi.


Varsinainen yhtiökokous

TVO:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 24.3.2011. Yhtiökokous hyväksyi tilinpäätöksen vuodelta 2010, vahvisti tuloslaskelman ja taseen sekä myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle. Lisäksi päätettiin yhtiön B-osakesarjan osakkeenomistajille suunnatusta osakeannista.

Hallituksen jäsenet valittiin uudelleen. Hallitus valitsi samana päivänä pidetyssä järjestäytymiskokouksessaan puheenjohtajaksi Lauri Virkkusen ja varapuheenjohtajaksi Matti Ruotsalan. Hallitus valitsi myös keskuudestaan hallituksen valiokuntien jäsenet ja puheenjohtajat.

Tilintarkastus

Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät

TVO:n toiminnan merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät on esitetty vuoden 2010 hallituksen toimintakertomuksessa.

Tarkastelujakson aikana ei ole ilmaantunut yhtiön toimintaan liittyviä merkittäviä uusia riskejä.

Arvio loppuvuoden kehityksestä

Alkaneella tilikaudella sähköntuotannon odotetaan jatkuvan edellisen vuoden tapaan. Olkiluodon ydinvoimalaitoksen tuotantoedellytykset ovat hyvät. Ydinpolttoaineen saatavuus on varmistettu pitkäaikaisin sopimuksin.

Japanin ydinvoimalaitosonnettomuuden vuoksi STUK lähetti kesäkuun alussa TVO:lle selvityspyynnön EU:n ydinvoimaviranomaisten määrittelemien ns. stressitestien tekemiseksi. Selvitykset toimitetaan STUKille lokakuun loppuun mennessä. Muut Suomessa tehtävät luonnonilmiöihin ja sähkönsyötön häiriöihin varautumiseen liittyvät lisäselvitykset pyritään tekemään loppuun vuoden 2011 aikana.

TVO jatkaa suunnitelmallisesti OL3-ydinvoimalaitosyksikön toteutusta ja tuotantokäyttöön valmistautumista.

TVO jatkaa OL4-ydinvoimalaitoshankkeen valmistelua ja toteutustapojen arviointia.

TVO käyttää Meri-Porin hiilivoimalaitoksen kapasiteettia aiempien periaatteiden mukaisesti.

Henkilöstön rekrytointia ja koulutusta jatketaan suunnitellusti.

Posiva Oy jatkaa käytetyn ydinpolttoaineen maanalaisen tutkimustilan rakentamista Olkiluodossa ja loppusijoitustilan rakentamislupahakemuksen valmistelua. Posiva Oy jättää rakentamislupahakemuksen suunnitelman mukaan TEMille vuoden 2012 aikana.

TVO Nuclear Services Oy (TVONS) jatkaa palveluiden markkinointia ja myyntiä.

Katsauskauden jälkeiset tapahtumat

TVO arvioi OL3-laitosyksikön valmistumisen voivan viivästyä vuoteen 2014. Arvio perustuu laitostoimittajan ilmoittamiin tietoihin rakennusprojektin etenemisestä. TVO on pyytänyt aikataulusta vastuussa olevalta laitostoimittajalta tarkempia tietoja laitosyksikön valmistumisesta.

19.10.2011

Teollisuuden Voima Oyj
Hallitus

Lehdistötiedustelut:
Toimitusjohtaja Jarmo Tanhua, puh. 02 8381 2000
Viestintäjohtaja Anna Lehtiranta, puh. 02 8381 5200