Huollon yhteydessä havaittiin halkeamia dieselgeneraattorin magnetointikoneen kiinnityksessä

9.8.2013

Olkiluodon toimivissa laitosyksiköissä OL1:ssä ja OL2:ssa on kummassakin neljä varavoimana toimivaa diesel-generaattoria sekä näiden lisäksi yhdeksäs varageneraattori. Varageneraattorin ollessa huollossa havaittiin pesun yhteydessä halkeama kahdessa magnetointikoneen staattorin lukitushitsauksessa. Yhteensä lukitushitsauksia on kahdeksan kappaletta ja hitsien pituus on viisi senttiä.

Halkeamien paljastuttua Teollisuuden Voima tarkasti varavoimana olevat samantyyppiset diesel-generaattorit. Tarkastuksen yhteydessä löytyi vielä yhdestä diesel-generaattorista aiemmin havaitun kaltainen halkeama.

OL1:n ja OL2:n varavoimadiesel-generaattoreita käytetään, kun laitoksilla ei ole käytettävissä ulkoista sähköverkkoa. Tällöin riittää, että kummallakin laitoksella on kaksi neljästä diesel-generaattorista käytettävissä. Havaituista halkeamista huolimatta kaikki dieselgeneraattorit ovat toimintakuntoisia.

Tapahtuma on alustavasti arvioitu kansainvälisellä ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla (INES) luokkaan nolla. Havaitusta tapahtumasta ei aiheutunut vaaraa henkilöstölle tai ympäristölle.

Lisätiedot:
OL1/OL2 käyttötoimiston päällikkö Petri Lavi, puh. 02 8381 2200