Ministeri Mauri Pekkarinen käynnisti Olkiluoto 3:n louhintatyöt

16.2.2004

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen käynnisti tänään Olkiluotoon rakennettavan kolmannen laitosyksikön louhintatyöt. Nyt käynnistynyt louhinta on tärkein osa valmistelevista aluetöistä, jotka Teollisuuden Voima Oy (TVO) toteuttaa ennen varsinaisten rakennustöiden alkamista.

- Etenemme laatimamme aikataulun mukaisesti. Tämä vuosi on varattu aluetöille, joiden aikana valmistellaan nykyisten yksiköiden vieressä oleva maa-alue rakentamista varten. TVO vastaa itse lou­hin­ta- ja maantasaus­­töihin liittyvistä urakoista. Laitosyksikön toimittava konsortio jatkaa sen jälkeen varsinaisilla rakennustöillä. TVO jätti Olkiluoto 3:n rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle tammikuun alussa. Rakentaminen alkaa suunnitelmien mukaan keväällä 2005 betonivalutöillä sen jälkeen, kun ydin­energia­lain mukainen rakentamislupa on saatu valtioneuvostolta, kertoi toimitusjohtaja Mauno Paavola.

Olkiluoto 3:n rakennustoimikunnan puheenjohtaja, Pohjolan Voima Oy:n toimitus­joh­taja Timo Rajala piti päivää merkittävänä hetkenä TVO:n ja uuden yksikön historiassa. -Olkiluoto 3:n eteneminen tähän pisteeseen on omistajien näkökulmasta todella merkittävä tapahtuma. Lisä­kapa­si­teettia sähköntuotantoon tarvitaan ja louhinnan käynnistyminen näin nopeasti investointipäätöksen jälkeen antaa vahvan signaalin hankkeen ripeästä etenemisestä. Uuden yksikön hiilidioksidipäästötön sähkö tulee myös auttamaan Suomea Kioton ilmastosopimuksen velvoitteiden täyttämisessä, totesi Timo Rajala.

Aluetyöt käynnistyivät viime vuoden joulukuussa puiden kaadolla ja teiden tekemisellä. Puut kaatoi UPM-Metsä ja tieyhteyksiä uudelle laitosyksikölle rakentaa Jalonen -Yhtiöt Raumalta. Maarakennustöiden ensimmäinen urakkasopimus allekirjoitettiin joensuulaisen Maarakennus­liike E. Hartikainen Oy:n kanssa tammikuun lopulla. - Kyseessä on iso louhintatyö, yhteensä noin 180 000 kuutiota. Lähikuukausina solmitaan seuraavat urakkasopimukset, ja louhittava määrä nousee kokonaisuudessaan 450 000 kuutioon. Pintamaata on jo siirretty ja varsinainen louhinta pääsee nyt vauhtiin, totesi projektin johtaja Martin Landtman louhinnan alkamishetkellä.

Louhinta- ja aluetöiden työvoimavahvuus on tällä hetkellä noin 50 henkilöä. Henkilömäärän odotetaan tämän vuoden aikana nousevan enimmillään noin sataan.

Uusi yksikkö "Avaimet käteen" -toimituksena

Framatomen ja Siemensin muodostama konsortio toimittaa ydinvoimalaitos­yksikön "Avaimet käteen" -periaatteella. Konsortio vastaa alue- ja louhinta­töitä sekä Olkiluodon infrastruktuurin laajennustöitä lukuun ottamatta koko voima­laitosyksikön rakentamisesta asennuksineen ja testauksineen aina käyttöön­ottoa myöten. Olkiluoto 3:n nettosähköteho tulee olemaan noin 1600 MW. Reaktorilaitos perustuu ranskalais-saksalaisen Framatomen teknologiaan ja turbiinilaitos saksalaisen Siemensin teknologiaan.

Investoinnissa on mukana yli 60 suomalaista yritystä, jotka pääsevät osallisiksi vuonna 2009 käyttöönotettavan laitosyksikön sähköntuotannosta.


Lisätietoja antavat:

- TVO:n toimitusjohtaja Mauno Paavola, puh. (02) 8381 2000

- TVO:n projektin johtaja Martin Landtman, puh. (02) 8381 4100

- TVO:n rakennustoimikunnan pj., PVO:n toimitusjohtaja Timo Rajala, puh (09) 6930 6500

- TVO:n tiedotuspäällikkö Tellervo Taipale, puh. (02) 8381 5200.