Olkiluodon vuosihuollot alkaneet - Lähes tuhat ulkopuolista osallistuu vuosihuoltotöihin

13.5.2004

TVO:n Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuollot alkoivat sunnuntaina 9. toukokuuta Olkiluoto 1 -yksikön pysäytyksellä polttoaineenvaihtoa sekä huolto- ja tarkastustöitä varten. Ykkösyksikön vuosihuolto on tänä vuonna tyypiltään huoltoseisokki, kakkosyksiköllä puolestaan on polttoaineenvaihtoseisokki. Nyt on vuorossa ykkösyksikön 25. vuosihuolto.

Vuosihuollon teemaksi on tänä vuonna valittu "Turvallisuus ja laatu on jokaisen asia".  - Turvallisuutta ja laatua tehdään tekemällä ei tarkasta­malla. Jokaisen tulee huolehtia itse, että oma työ täyttää työn turvalli­suu­delle ja laadulle asetetut vaatimukset. Työ tehdään annettujen ohjeiden, suunnitelmien ja määräysten mukaisesti ja tarkastuksilla halutaan vain varmistaa työn lopputulos, kertoo käyttöosaston johtaja Reijo Sundell.

OL1:n huoltoseisokin on suunniteltu kestävän noin 14 vuorokautta 10. - 24.5.2004. Merkittävimpiä töitä ovat 126:n polttoainenipun vaihto, reaktoripaineastian putkiyhteiden tarkastukset, suojarakennuksen tii­veyskoe, syöttövesijakajien vaihto, kahden matalapaineturpiinin avaus ja tarkistus, yhden matalapaine-esilämmittimen uusiminen, tasasähköver­kon tasasuuntaajien vaihto, merivesitunnelien tarkastus ja huolto sekä valvomossa reaktorin ohjauspulpetin uusinta.

Kaikkiaan OL1:n vuosi­huollossa tehdään lähes 1 100 erillistä työtä, mukaan lukien tarkastuk­set, korjaukset, huollot, muutostyöt ja testaukset. 

Polttoaineenvaihto OL2-yksiköllä touko-kesäkuun vaihteessa

OL2:n polttoaineenvaihtoseisokin suunniteltu pituus on runsas 7 vuoro­kautta. Se alkaa lähes välittömästi OL1:n huoltoseisokin päättymisen jäl­keen 25.5. ja päättyy suunnitelmien mukaan 2.6.2004. Seisokissa työt keskit­tyvät polttoaineen vaihdon ohella sellaisiin tarkastuksiin ja testauk­siin, jotka pitää tehdä vuosittain. Erillisiä töitä on tästä johtuen noin 500 eli puolet ykkösyksikön määrästä. Polttoainetta OL2:llä vaihdetaan 128 nippua. 

Kummassakin vuosihuollossa tehdään valmisteluja vuosien 2005 ja 2006 runsaan kolmen viikon pituisten seisokkien merkittäviin, lähinnä tur­piinilaitoksen modernisointiin liittyviin töihin.

- TVO:n oman väen lisäksi vuosihuoltoihin osallistuu noin 1000 urakoit­sijoiden työntekijää, joista runsas kolmannes on Raumalta ja sen naapu­rikunnista, kuudennes Turun, Porin ja Tampereen alueelta, viidennes Helsingin seudulta sekä loput ulkomailta ja muualta Suomesta. Ulko­maisten osuus on noin 17 prosenttia kaikesta työvoimasta. Vuosihuolto­jen kustannusarvio on noin 16 miljoonaa euroa, Reijo Sundell kertoo.

Lisätietoja antavat

- käyttöjohtaja Reijo Sundell, puh. (02) 8381 2100

- mekaanisen kunnossapidon päällikkö Tapio Kanerva, puh. (02) 8381 2300.