Taidetta suodattimista

31.7.2013

TVO lahjoittaa kuvataideakatemialle käyttämättömiä vedensuodatusputkia opetuskäyttöön. ​

Vedensuodattimia on yhteensä kolme laatikollista ja niiden yhteispaino on 1500 - 1700 kiloa. Halkaisijaltaan ne ovat 5 senttimetriä. Parimetriset putket ovat metallia, joissa on juustoreikämäisiä koloja. Metallin päällä on harsomaista valkoista lankaa, joka peittää metallin kauttaaltaan. ​Putket ovat käyttämättömiä, koska suodattimien päissä olevat kumiset tulpat ovat väärän kokoiset. Putket olivat tulleet jo vuonna 2008 Olkiluotoon, ja nyt ne siis pääsevät hyötykäyttöön.

Vedensuodattimet kuljetetaan kuvataideakatemian tiloihin Helsinkiin, jossa niitä käytetään ainakin kuvanveistossa. Erilaisilla kursseilla lähdetäänkin työstämään teoksia materiaalin perusteella. Annetaan jokin raaka-aine ja siitä lähdetään eteenpäin.

Lahjoituksen vastaanottanut taideakatemian työmestari Vesa Rahikainen kävi katsomassa putkia Olkiluodossa, ja otti mielellään lahjoituksen vastaan. – Uskon, että monet eri taiteenalaa opiskelevat hyödyntävät vedensuodattimia, kertoo Vesa Rahikainen. Jotkut opiskelijoista saattavat käyttää metalliosan putken sisältä ja toiset hyödyntää harsomaista lankaa, jota on kiedottu putken ympärille, tuumailee Rahikainen.

TVO on aikaisemminkin tehnyt lahjoituksia, mutta ei näin suuressa mittakaavassa. Tarkoitus on vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää, ja etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja jätteen sijoittamiseksi. Tarkoituksena on toimia materiaalitehokkaasti. TVO:n tavoitteissa on vähentää ympäristöön kohdistuva rasitus mahdollisemman pieneksi ja jakaa tietoa henkilöstölle oman työnsä ympäristömerkityksistä.

– Vuonna 2016 tulee voimaan laki jätteen vähentämisestä. TVO on jo pitkään kierrättänyt kaiken mahdollisen jätteen, aina työmaajätteestä ruuan tähteisiin kertoo ympäristöpalveluiden asiantuntija Markku Heponeva.

Markku Heponeva ja Vesa Rahikainen tutkivat vedensuodattimien rakennetta.